Dla ambitnych :)
Fan: Rozważamy wielomiany postaci W(x)=(x2+m)((m2−1)x2+(1−m)x+1)
a) Naszkicuj wykres funkcji, która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę
pierwiastków wielomianu W(x)
b) Oblicz sumę pierwiastków wielomianu W(x), wiedząc, że wielomian ten jest podzielny przez
2x+1.
9 lut 22:00
Eta:
| | 1 | | 1 | |
b) dla m= −1 suma pierwiastków: 1−1− |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
dla m=− |
| suma pierwiastków: |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | −20+4√85 | | −20−4√85 | | 4 | |
− |
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | −30 | | −30 | | 3 | |
Mam nadzieję,że się nie pomyliłam w rachunkach
9 lut 23:21
Fan: Dzięki
10 lut 10:25