róanie
tn: Witam,
Mamy zadanie:
Rozwiąż nierówność:
tg2x ≥ 1, gdzie x ∊ <−π4, 3π4>
Robiłem to tak:
2x = α
zatem tgα ≥1
Sprawdziłem dla jakich:
α≥45 i α<90
Wiadomo− dzieliłem to przez dwa:
α≥22,5 i α<45
Jednak nie daje to wszystkich poprawnych wyników, dlaczego?
Po narysowaniu wykresu widzę, że wynika to z tego, że wykres się rozjeżdża, ale jak rozwiązać
to algebraicznie?
9 lut 21:56
tn:
9 lut 22:00
PW: | | π | |
Okresem funkcji tg2x nie jest π, lecz |
| (dwa razy więcej "gałęzi" na tym samym odcinku). |
| | 2 | |
9 lut 22:05
tn: czyli muszę zmienić dziedzinę? Tak?
9 lut 22:15
Mila: | | π | | π | |
tg(2x)≥1⇔(2x)≥ |
| +kπ i x< |
| +kπ |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x≥ |
| +k |
| i x< |
| +k |
| |
| | 8 | | 2 | | 4 | | 2 | |
dla k=0
================jest w przedziale
dla k=1
| π | | π | | π | | π | | 5π | | 3π | |
| + |
| ≤x< |
| + |
| ⇔ |
| ≤x< |
| |
| 8 | | 2 | | 4 | | 2 | | 8 | | 4 | |
dla k=−1 sprawdź
ponadto sprawdź, czy w dziedzinie jest przedział domknięty z obu stron.
9 lut 22:30