Funkcja wykładnicza
Monika: | | ( 221 * 320 )3 | |
Jak policzyć: |
| ?
|
| | 661 | |
5 lip 21:04
Basia:
Podstaw za 6
6=2*3
i skorzystaj z twierdzeń o potęgowaniu.
Potrafisz ?
5 lip 21:07
Monika: 261 i 361 ?
5 lip 21:14
Kuba: tak
5 lip 21:18
Basia: Oczywiście: 6
61=2
61*3
61 bo
(a*b)
n=a
n*b
n
Potem stosujesz wzory:
(a
n)
m= a
n*m
5 lip 21:18
5 lip 21:20
Monika: wtedy (2−40 * 3−41)3 i co dalej?
5 lip 21:21
Kuba: yyy nie dokończyłem: mianownik rozbijasz tak jak już było napisane przez Ciebie
5 lip 21:21
Monika: 2−120 * 3−123 ......?
5 lip 21:22
Monika: 221 : 261 = 2−40 i tak samo z 3...?
5 lip 21:24
Monika: aha, dzieki bardzo
5 lip 21:25
Kuba:
Wydaje mi się że tak i się poskraca... ale moge się mylić
5 lip 21:25
Basia:
2
63−61*3{60−61} =
2
2*3
−1=
4*
13=
43
5 lip 21:32
Bogdan:
Witaj Basiu

. Już po urlopie?
5 lip 21:33
Basia: Witaj Bogdanie !
Wczoraj wróciłam do domu, ale urlop dopiero zamierzam wykorzystać. Ten wyjazd był służbowy.
I dosyć męczący, chociaż interesujący i pod względem zawodowym, i pod względem turystycznym.
Na turystykę był jednak czas dopiero po 17:00 i w weekendy, wyspana więc raczej nie jestem. Za
to z całą pewnością zadowolona.
Pozdrawiam i chyba do jutra, bo oczy mi się zamykają.
5 lip 21:47
Bogdan:
Jak widzisz Basiu, mimo wakacji, coś jednak tu się dzieje. Do jutra.
5 lip 22:00