Prawdopodobieśtwo. Żeglarze.
V.Abel: W obozie żeglarskim uczestniczy 20 osób, wśród których 6 ma patent żeglarza, a 2 patent
sternika. Losujemy dwie osoby do przygotowania posiłku. Z pozostałych uczestników losujemy
jedną do zmywania naczyń. Oblicz prawdopodobieństwo, że posiłek będą przygotowywać osoby bez
żadnego patentu, a naczynia będzie zmywał sternik jachtowy.
| | | |
POMOCY, jak narazie mam, że Ω= | |
| | |
PLS
9 lut 21:43
Mila: | | | | | |
|A|= | * | wybieramy 2 osoby bez patentu spośród 12 i jedną z 2 sterników |
| | | |
9 lut 22:12
V.Abel: | | 132 | |
Ok, czyli prawdopodobieństwo wychodzi |
| , robię sobie jeszcze drzewkiem, bo w sumie to |
| | 190 | |
mam temacie drzewka, ale coś nie bardzo... pomożesz? Czy za każdym razem jeżeli mam
zaznaczone, że liczyć drzewem, rozpisywać prawdopodobieństwo na każdej gałęzi? . .
9 lut 22:52
Mila: Z drzewkiem za dużo rysowania. 3piętra i dużo gałązek.
Wypisujesz prawdopodobieństwa na potrzebnych gałązkach, jeśli mało gałązek to na wszystkich.
| | 12! | | 10!*11*12 | |
= |
| = |
| =11*6=66 |
| | 2!*10! | | 2*10! | |
| | 20! | | 18*19*20 | |
= |
| = |
| =3*19*20 |
| | 3!*17! | | 1*2*3 | |
| | 66*2 | | 22 | | 11 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 3*19*20 | | 190 | | 95 | |
9 lut 23:22
V.Abel: | | 11 | |
chyba się nie zgodzę policzyłem drzewkiem i mam |
| |
| | 285 | |
12 lut 21:08
Mila: No ja policzyłam, jakby jednocześnie losowano 3 osoby, nie wzięłam pod uwagę sformułowania
"z pozostałych osób...".
Trzeba rozbić na dwa etapy.
Jak widzisz każde słowo jest ważne.
Jest to zadanie ciekawe.
12 lut 22:49
V.Abel: Ok, a to jak to teraz kombinatoryką zrobić ? te dwie pierwsze osoby są bez istoty kolejności,
czyli kombinacja, tak? a całość wariacją bez powtórzeń?
13 lut 14:16