Obliczyć wysokość trójkąta
Wiola.:
Dane są długości boków trójkąta ABC. Punkt D należy do boku AB. Sprawdź, czy odcinek CD jest
wysokością trójkąta ABC, jeśli:
a) AB=10,5; AC=8,5; BC=5; CD=4
9 lut 21:39
sushi_ gg6397228:
zrób rysunek; policz dwukrotnie Pitagorasa
9 lut 21:42
Wiola.: Tak zrobiłam. Tylko przy jednym trójkącie mi nie wychodzi.
9 lut 21:44
sushi_ gg6397228:
przy którym ?
9 lut 21:47
pigor: ... tak , bo jeśli CD=4 i BC=5 ⇒ DB=3 i zachodzi odwrotne
tw. Pitagorasa dla dwóch trójkątów o wspólnej przyprostokątnej CD. ...
9 lut 21:48
sushi_ gg6397228:
ADC −> Pitagoras −−> AD
BDC−−> Pitagoras−−> BD
i sprawdzasz czy AD+BD= AB
9 lut 21:49
pigor: ... Δ (3; 4; 5) i Δ (4; 7,5; 8,5) prostokątne . ...
9 lut 21:50
Wiola.: Wyszło, dziękuję.
9 lut 21:54