proszę o pomoc
seba: 2. W trapezie prostokątnym długości krótszej podstawy i wysokości są równe. Krótsza przekątna
tego trapezu ma długość 6{2} cm. Oblicz obwód tego trapezu, jeżeli jego pole jest równe 48
cm2.
9 lut 20:57
seba: 2. W trapezie prostokątnym długości krótszej podstawy i wysokości są równe. Krótsza przekątna
tego trapezu ma długość 6√2 cm. Oblicz obwód tego trapezu, jeżeli jego pole jest równe 48
cm2.
9 lut 21:01
Eta:

b=h=6
| | a+b | | (a+6)*6 | |
P= |
| *h ⇒ |
| = 48 ⇒ a=......... |
| | 2 | | 2 | |
długość "c" z tw. Pitagorasa
Ob=..........
9 lut 21:09
seba: wyszło mi (42+6
√17)cm.
Proszę napisać czy dobrze
9 lut 21:51
Eta:
Źle
a= 10 , a−6 = 4 c= √62+42= 2√13
9 lut 21:59
seba: no tak ja nie pomnożyłem tego co w nawiasie z liczbą za nawiasem

teraz mi wyszło tak samo
Dziękuję bardzo
9 lut 22:09