Witam mam mianowicie taki problem Proszę o jakiś Link Podpowiedz jak to ugryźć ?
TheOn: Rozwiąż Nierówność
x−x
5=0
9 lut 20:54
TheOn: równanie nie nierówność.
9 lut 20:55
Dominik: sprobuj wylaczyc wspolny czynnik przed nawias.
9 lut 20:57
pigor: ...

i otrzymasz x(1−x
4)=0 i co dalej

, czy już wiesz

, jak nie , pytaj,
Dominik potrafi naprowadzić . ...
9 lut 21:10
TheOn: No właśnie tak cały czas myślę nad tym tak myślałem że jeszcze z tego x4 mógłbym rozbić na
(x2)2 ale nie wiem czy to dobry tor myślenia.
9 lut 21:13
Dominik: zauwaz ze a2 − b2 = (a − b)(a + b)
9 lut 21:14
Dominik: masz pomysl, jakby to moglo wygladac?
9 lut 21:15
Jolanta: 1=14
9 lut 21:16
Jolanta: x4=x2*x2
9 lut 21:17
TheOn: Na początku wpadł dziwny pomysł że x(1−x2)2=0 ale Jolanta dała podpowiedz i cały czas się
zastanawiam
9 lut 21:22
krystek: 12−(x2)2= i Dominik podpowidział Tobie jaaki wzór zastosować
9 lut 21:24
Dominik: uzyj wzoru skroconego mnozenia ktory podalem.

(1 − x
2)
2 odpada, bo = 1 + x
4 − 2x
2, a my mamy cos innego
9 lut 21:25
ogipierogi: (x−x5)=x(1−x4)=x(1−x2)(1+x2)=x(1−x)(1+x)(1+x2)
9 lut 21:27
TheOn: Dzięki Wielkie wszystkim
9 lut 21:28
ogipierogi: napisz, jeszcze jakie będą miejsca zerowe
9 lut 21:30