wykladnicza, warunki rozw równania
Ann: Wyznacz wszystkie warunki parametru m , dla których równanie ma dwa różne rozwiązania
rzeczywiste
no to wiadomo, pierwszy warunek a≠0, drugi Δ>0
a trzeci dlaczego t1 * t2 >0 ⋀ t1 +t2 >0 ?
to nie sa warunki dla 2 rozwiązań dodatnich?
9 lut 20:49
Dominik: o jakim rownaniu mowa?
9 lut 20:49
Dominik: pewnie dwukwadratowe, tak?
9 lut 20:51
Ann: oj zapomniałam z tego wszystkiego

(m+2) * 2
2x−1 − 2m * 2
x +m=0
z tego wyszło mi
1/2 (m+2) * t
2 −2m*t−m=0
9 lut 20:51
Dominik: t = 2
x, t > 0
z tym sie zgodze

wymuszenie dwoch dodatnich t bierze sie z zalozenia t > 0
9 lut 20:55
Dominik: np, dla t = −2 v t = 4 (hipotetycznie) bedzie
2x = −2 − sprzeczne
2x = 4 ⇒ x = 2
tylko jeden pierwiastek
9 lut 20:55
Ann: a faktycznie, takie to logiczne...
dzięki
9 lut 20:57