prawdopodobienstwo
yep: Wybrano losowo trzy krawędzie sześcianu. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że żadne
dwie nie mają punktów wspólnych.
I krawedz mozemy wybrac na 12 sposobow,
II krawedz, tak aby nie miala zadnych pkt wspolnych z I krawedzia na 7 sposobow, z tym ze,
wsrod tych 7 mozliwosci mamy:
− 2 takie, ze III krawedz mozemy wybrac na 4 sposoby
− 4 takie, ze III krawedz mozemy wybrac na 3 sposoby
− 1 taka, ze III krawez mozemy wybrac na 2 sposoby
daje to nam 12*2*4 + 12*4*3 + 12*1*2 mozliwosci = |A|
|Ω| = 12*11*10
P(A) = 0.2
czy dobrze to rozwiazalem? 0.2 wyglada dosc prawdopodobnie, jednak chcialbym sie upewnic.
Bardzo dziękuję za pomoc
9 lut 20:29
yep: A może ktoś pomógłby z tym zadaniem, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać? Chodzi mi o jakąś
wskazówkę, tak żebym mógł ruszyć. Ile wynosi tu |Ω| i czy w ogóle jest to konieczne?
Gra w pary. W skarbonce znajduje się duża liczba monet o nominałach 1 zł, 2 zł i
5 zł. W pierwszym kroku Jaś losuje trzy monety. Jesli wśród nich są dwie jednakowe,
to wrzuca je do skarbonki. W kolejnych krokach losuje ze skarbonki każdorazowo tyle
monet, ile trzyma w ręce, a następnie pary jednakowych monet wrzuca do skarbonki. Gra
kończy się, gdy wrzuci do skarbonki wszystkie monety. Obliczyć prawdopodobieństwo
tego, że Jaś skończy grę: a) w drugim kroku; b) w drugim lub trzecim kroku.
9 lut 21:02