proszę o podpowieź
seba: 4. Obwód równoległoboku jest równy 66 cm, jeden z jego boków jest o 15 cm krótszy od drugiego.
Kąt ostry równoległoboku ma 60o. Oblicz pole równoległoboku
9 lut 20:22
sushi_ gg6397228:
zapisz równanie, w nawiązaniu do pierwszego zdania
9 lut 20:24
sushi_ gg6397228:
zapisz równanie, w nawiązaniu do pierwszego zdania
9 lut 20:24
Janek191:
a > b
L = 2a + 2b = 66 cm / : 2
a + b = 33 cm
b = a − 15
zatem
a + ( a − 15) = 33
2a = 33 + 15 = 48 / : 2
a = 24
b = 24 − 15 = 9
a = 24 cm
b = 9 cm
==========
oraz
h/b = sin 60 o = √3/2
h/ 9 = √3/2
2 h = 9 √3
h = 4,5 √3
h = 4,5 √3 cm
=============
Pole równoległoboku
P = a * h = 24 cm * 4,5 √3 cm = 108 √3 cm2
=========================================
II sposób :
P = a*b *sin 60o = 24 cm * 9 cm * √3/2 = 108 √3 cm2
=================================================
9 lut 20:33
Eta:

a, b=a−15 −−− długości boków , a>15
Ob=a+a−15=33 ⇒ a=.... to b=....
P= a*b*sin60
o =....
powodzenia
9 lut 20:36
seba: Dziękuję bardzo
9 lut 21:23