Proszę o pomoc :)
Gosia :

Na rysunku obok przedstawino powierzchnię boczna pewnego stozka .Oblicz jego objętość
9 lut 20:20
sushi_ gg6397228:
12π= obwód podstawy stozka −−−> r=...
12= l (tworząca)
H− policzysz z Pitagorasa
i z gorki V=...
9 lut 20:22
Gosia : a r czsem nie wynosi 12 ?
9 lut 20:29
Gosia : i czemu l wynosi 12?
9 lut 20:30
sushi_ gg6397228:
zrob sobie wycinanke, zaznacz markerem brzegi i zlóż
zobaczysz co wyjdzie
9 lut 20:30
Gosia : no stozek wyjdzie
9 lut 20:33
sushi_ gg6397228:
i teraz wiesz co czym jest
9 lut 20:34
Gosia : a w zeszycie jak to narysowac?
9 lut 20:34
sushi_ gg6397228:
normalny stozek;
wycinanka ma posłuzyc do oznaczenia wielkosci
9 lut 20:37
Gosia : dobra a r wynosi 12 czy nie ?
9 lut 20:38
sushi_ gg6397228:
skąd ?
9 lut 20:39
Gosia : 6 ?
9 lut 20:42
sushi_ gg6397228:
podalem jak liczyc, to nie jest zgadywanka
9 lut 20:43
Gosia : ale dalej nie wiem jak liczyć r nie rozumiem
9 lut 20:44
sushi_ gg6397228:
wzor na obwód koła =....
czytaj pierwsza linijka mojego pierwszego postu
9 lut 20:46
Gosia : 2πr obwód koła
9 lut 20:47
sushi_ gg6397228:
2π r= 12π −−−> r=....
9 lut 20:48
Gosia : no to 6
9 lut 20:49
sushi_ gg6397228:
teraz tak
9 lut 20:51
Gosia : to mówiłam przed tem że 6
i h wynosi 6 pierwiatków z 3
9 lut 20:55
sushi_ gg6397228:
bo strzelałaś
9 lut 20:59
sushi_ gg6397228:
h= 6√3
9 lut 21:00
Gosia : nie
i dobrze obliczyłam wysokosć?
9 lut 21:00
Gosia : V = 72 √3 π
9 lut 21:04
sushi_ gg6397228:
przeciez wyniki sie zgadzaja;
Kto podal r=12 za pierwszym razem
9 lut 21:04
sushi_ gg6397228:
a jednostki na końcu?
9 lut 21:05
Gosia : no ja ale później podzieliłam przez 2 i podałam 6 a ty myslałasz że szczełałam
Czyli jest dobrze tak ?
9 lut 21:06
Gosia : tylko π bo nie ma żadnych cm czy m
9 lut 21:07
sushi_ gg6397228:
godzina 20:38 .....
V=... [j3]
9 lut 21:09
Gosia : aaa dobra nie bede sie kocic ja wiem że ja mam racje i tyle

czyli jak ma byc?
9 lut 21:10
Gosia : 
?
9 lut 21:14
Mila:

Gosiu, wytnij z papieru koło, narysuj średnicę i przetnij., złóż, aby dostać rożek na lody albo
czapeczkę.
Obwód czapeczki to 12π.
Jest to obwód podstawy stożka o promieniu r.
12π=2πr⇔r=6
Połowa średnicy półkola to tworząca stożka
l=12
l
2=h
2+r
2
12
2=h
2+6
2
h
2=144−36⇔h
2=108⇔h=6
√3
9 lut 21:54