zadanie
minia: Podać dziedziny funkcji: Mam tutaj kilkanaście podpunktów, które muszę zrobić, byłaby,
wdzięczna jeśli ktoś dałby mi jakieś wskazówki to każdego podpunktu jak mam zrobić i na co
zwrócić uwagę, dopiero się uczę więc proszę o wyrozumiałość

Pozdrawiam
| | arctgx | |
1. f(x) = |
| |
| | 1−arctgx | |
2. f(x) = (log
12 x−1)
32
3. f(x) =
√−8−[x+1]
4. f(x) = arcsin(1−x
2)
5. f(x) = ln(2lnx + ln
2x)
6. f(x) = (e
x −1)
−12
7. f(x) =
√1−log2 (x2−7)
9. f(x) = arccos(x
2+3x+1)
10. f(x) = ln(5−[2x+1])
11. f(x) = ln[4−ln
2)x+1)]
12. f(x) = arccos
2 (e
2x −3)
13. f(x) =
√arctg2x − arctgx
14. f(x) = log
10 (2−log
10x)
9 lut 20:17
Aga1.: Wskazówka do
y=arc sinx i y=arc cosx
−1≤x≤1
np 4.
f(x)=arc sin(1−x2)
−1≤1−x2≤1 −−rozwiąż.
9 lut 20:24
minia: ok, a co z logarytmami?
9 lut 21:18
Aga1.: np.7.
f(x)=√1−log2(x2−7)
1−log2(x2−7)≥0 ( wyrażenie pod pierwiastkiem parzystego stopnia musi być nieujemne)
i x2−7>0 ( liczba logarytmowana musi być dodatnia)
dokończ.
10 lut 10:14
minia: wie ktoś jak zrobić podpunkt pierwszy?
10 lut 11:33
minia: ?
10 lut 11:49
minia: może mi ktoś pomóc, bo naprawdę nie wiem jak to zrobić, zawsze coś mi przeszkadza, albo potęga,
albo coś, Byłoby fajnie gdyby ktoś napisał jak robić każdy przykład
10 lut 11:52
minia: ?
10 lut 12:06
Aga1.: 1) Mianownik nie może być zerem
1−arctgx≠0⇔arctgx≠1
10 lut 12:31
minia: tyle to wiem, a dalej?
10 lut 12:34