miejsca zerowe
michau: Miejscem zerowym funkcji f(x) = (a−2) x+5 jest liczba −1
dla
a. a=−2
b. a= −7
c. a =2
d. a = 7
opowiedz poprawna to 7.
ale zupenie nie wiem jak do tego dojsc
9 lut 19:38
Dominik: a czym jest miejsce zerowe?
9 lut 19:38
michau: zrobilem to w ten sposob ale wynik jest bledny
f(−1) = (a−2) −1 +5 = (a−2) + 4 = 4a − 8 a = 2
9 lut 19:40
sushi_ gg6397228:
bo tam jest (a−2) * x + 5 a nie (a−2) +x +5
9 lut 19:43
Dominik:
9 lut 19:44
michau: w takim razie jestem totalnym idiotą, ponieważ w dalszym ciągu nie widzę prawidłowego
rozwiązania u siebie na kartce. aż wstyd.
9 lut 19:55
sushi_ gg6397228:
(a−2)*(−1) +5 =....
9 lut 19:58
Sheppard: bo zle robisz najpierw mnozysz −1 przez nawias potem dodajesz 5 a ty najpierw sobie dodasz −1
do 5 a potem mnozysz
9 lut 19:59
michau: dzięki Sheppard, kolejnosc wykonywania dzialan się kłania.
9 lut 20:05