Równanie
karmazynowy msciciel: Witam wszystkich, rozwiązywałem zadania z geometrii analitycznej i nie wiem jak poprawnie
rozwiązać te równanie
√13={(−1−x)2+(−3x/2 + 3/2 −3)}
pozdrawiam
9 lut 19:36
karmazynowy msciciel: te { } po drugiej stronie to pierwiastek, ale cos nie wyszlo
9 lut 19:37
sushi_ gg6397228:
zapis nieczytelny po prawej stronie
9 lut 19:41
pigor: ... a ty może włóż troche wysiłku i poprawnie napisz to swoje równanie , co
9 lut 19:42
pigor: a najlepiej to swoje zadanie z tej geometrii analitycznej ,
to wtedy zobaczę sobie sam, skąd i jakie to twoje równanie . ...
9 lut 19:45
karmazynowy msciciel: √13=√(−1−x)2+(−3x/2 + 3/2 −3)
9 lut 19:50
karmazynowy msciciel: a zadanie z geometrii analitycznej to :
Odcinek |AC| o końcach A(−4,1) oraz C(2,5) jest przekątną kwadratu ABCD.
Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D kwadratu.
Środek boku AC S=(−1,3)
prosta przechodząca przez AC :
y=2/3x+11/3
prostopadla prosta przechodzaca przez punkt S
s: −3x/2 + 3/2
no i mamy teraz D = (x,−3/2x + 3/2)
i równanko, żeby rozwiązać x, przypuszczam, że to ma byc z wartością bezwględna
√13=√(−1−x)
2+(−3x/2 + 3/2 −3)
2
było takie zadanie w szkole (podobne) i znajdowało się tam (3x+6)
2 z czego nauczycielka
pzreksztalcila na 9(x−2)
2
9 lut 19:56
karmazynowy msciciel: tylko, że nie wiem jak tak sie przeksztalca i takie tam
9 lut 19:57
MQ: No to nauczycielka źle przekształciła, bo (3x+6)2=(3(x+2))2=32*(x+2)2=9(x+2)2
9 lut 19:59
Andrzej: a tak poza tym to to zadanie robi się w dwóch linijkach (lub w pamięci) za pomocą wektorów...
9 lut 20:11
karmazynowy msciciel: zrób
9 lut 20:13
Andrzej: wektor AS = [3,2], więc wektor do niego prostopadły o tej samej długości to
SB = [2,−3] (a stąd punkt B = (1,0))
lub SD = [−2,3] (a stąd punkt D = (−3,6))
wykorzystałem tu, że przekątne kwadratu są prostopadłe, równej długości i dzielą się na połowy
9 lut 20:21