.
a9: Rozwiąż równanie różniczkowe
t2 z''(t) + t z'(t) + λ z(t) = 0 dla λ < 0
9 lut 19:28
Krzysiek: poszukaj jak się rozwiązuje równanie różniczkowe Eulera.
9 lut 20:10
Trivial:
t
2z''(t) + tz'(t) + λz(t) = 0 λ < 0
Rozpoznajemy równanie Eulera. Możemy podstawić
z(t) = u(ln| t |) = u(w) gdzie w = ln| t |
| | dz | | du | dw | | du | | 1 | |
z'(t) = |
| = |
|
| = |
| * |
| |
| | dt | | dw | dt | | dw | | t | |
| | d | | du | | 1 | | d2u | dw | | 1 | | du | | 1 | |
z''(t) = |
| ( |
| * |
| ) = |
|
| * |
| − |
| * |
| |
| | dt | | dw | | t | | dw2 | dt | | t | | dw | | t2 | |
| | 1 | | d2u | | du | |
= |
| ( |
| − |
| ) |
| | t2 | | dw2 | | dw | |
Wstawiamy do równania.
| | d2u | | du | | du | |
( |
| − |
| ) + ( |
| ) + λu = 0 |
| | dw2 | | dw | | dw | |
I dalej już prosto. Wynik jest
u(w) = c
1e
√−λw + c
2e
−√−λw
| | c2 | |
z(t) = c1e√−λln|t| + c2e−√−λln|t| = c1| t |√−λ + |
| |
| | | t |√−λ | |
9 lut 20:17
a9: nie za bardzo rozumiem
nie powinniśmy zrobić podstawienia z=e
u
10 lut 21:42
a9:
10 lut 21:51
10 lut 21:55
a9: czyli
z = tr
z' = r tr−1
z'' = r (r−1) tr−2
więc podstawiając do równania po skróceniu mam
tr r2 + λ tr = 0
dobrze?
10 lut 22:20
Krzysiek: tr>0
więc: r2 +λ=0
λ<0 , niech:α=−λ
r2 −α=0
r1=√α,r2=−√a
10 lut 22:36
a9: i co dalej ?
10 lut 23:54