Bardzo proszę, o pomoc....
maola: Napisz wzór funkcji, dla której wartości dodatnie znajdują się w przedziale (−∞,4) oraz
f(8)= −2.
9 lut 19:12
Dominik: czyli funkcja przecina punkty (4, 0) oraz (8, −2). dasz rade?
9 lut 19:16
maola: Krok po kroku... można? Proszę...
9 lut 19:16
sushi_ gg6397228:
masz podane miesjce zerowe oraz punkt (8,−2)
wiec do wzoru na prostą przechodząca przez 2 punkty
9 lut 19:17
maola: nadal nie rozumiem...
9 lut 19:19
maola: no tak, mam równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty... tylko skąd wzięło się to (4,0) ?
9 lut 19:26
Dominik: a czym jest miejsce zerowe?
9 lut 19:27
Dominik: i czym jest wartosc funkcji? potrzeba powtorzyc definicje.
9 lut 19:28
maola: ok, jak wyliczyłeś miejsce zerowe?
9 lut 19:28
Dominik: odpowiedz na moje pytania. tylko napisz definicje wlasnymi slowami, bo warto zebys je
rozumiala.
9 lut 19:30
maola: miejsce zerowe funkcji to taki argument x... dla którego f(x)=0
9 lut 19:32
Dominik: dokladnie! mozna powiedziec, ze jest to miejsce dla ktorego wartosc funkcji wynosi zero.
wiemy, ze w przedziale (−∞, 4) wartosci byly dodatnie. co sie zatem dzieje w x = 4?
9 lut 19:34
maola: Dominik.... Leciwa jestem... miej litość...
9 lut 19:35
Dominik: jasne.

jesli wczesniej byly dodatnie to w x = 4 sila rzeczy musialy przyjac zero (bo wartosci moga byc
dodatnie, ujemne lub rowne zero). mamy wiec miejsce zerowe w x = 4. za miejscem zerowym, czyli
w przedziale (4,
∞) funkcja przyjmuje wartosci ujemne − co sie pokrywa z informacja, ze f(8) =
−2.
9 lut 19:37
maola: (poważnie...) ok i to podstawić pod wzór prostej przechodzącej przez dwa punkty...?
9 lut 19:39
maola: o boshe


! wiem! DZIĘKUJĘ

rozumiem już
9 lut 19:41
Dominik: tak. dla lepszego zrozumienia narysuj sobie wyliczona prosta i porownaj ja z informacjami
zawartymi w tresci zadania (czyli gdzie mamy miejsce zerowe, dla jakich x funkcja przyjmuje
wartosci dodatnie, ujemne?).
9 lut 19:41
Dominik: tak trzymac
9 lut 19:41
maola: Jeszcze raz Dziękuję
9 lut 19:42