usuwanie niewymiernosci
iza: | | 2√2 − 1 | |
Usuwanie niewymierności z mianownika ułamka |
| |
| | 1+ 2√2 | |
zrobiłam to tak
| 2√2 − 1 | | 2√2 | | (2√2)2 − 1 | | 9−1 | | 8 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| 1+2√2 | | 2√2 | | 1+ (2√2)2 | | 9 | | 9 | |
wynik powinien wyjść
proszę mi napiszcie jaki zrobiłam błąd
9 lut 18:47
sushi_ gg6397228:
trzeba domnozyć na 1− 2√2
9 lut 18:48
iza: a czy moglabym prosić o cały zapis tego mnozenia ?
9 lut 18:53
sushi_ gg6397228:
domnażasz do licznika i mianownika , zamiast 2√2 jak to zrobiłas
9 lut 18:54
iza: dobrze, tylko wtedy dlaczego 1−2√2 a nie 1+ 2√2 tak jak to jest w mianowniku
9 lut 19:09
iza: dobrze. juz wszystko wiem. spojrzałam w internecie ż etak musi byc

dziekuje za pomoc
9 lut 19:10
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
9 lut 19:13