pole trojkata wzrosło o 30%
anka: Coś poszło nie tak jak miało.
Proszę o wskazówki
Długość każdego boku trójkąta równobocznego zwiększono o 20%. Stąd wynika że pole tego trójkąta
wzrsło o ile ?
30% = 0,3
a+0,3 = 1,3a ( i takie boki mamy trzy)
P1 = a * a * a
p2 = 1,3a * 1,3a *1,3a
P2 = 2,197(a*a*a)
P2 − P1 = 2,197 (a*a*a) − (a*a*a) = 1,69 P1
nie mam pojecia jak to rozgryźć dalej.
raczej cos zrobiłam źle
9 lut 18:35
MQ: Jeżeli wymiary liniowe wzrastają w skali k, to pole wzrasta w skali k2
Uciebie skala liniowa jest 120% czyli 1,2
9 lut 18:37
uli: zwiekszono o 20% a ty liczysz ze o 30% zwiekszono dlugosc boku a
9 lut 18:38
anka: źle zapisałam tresc zadania. wzrosło o 30%
9 lut 18:40
anka: wynik poprawny powinien być 69%
jednak mi nic takiego nie wychodzi..
9 lut 18:41
dero2005:
a − długość boku
1,2a − długość boku po zwiększeniu
P − pole przed zwiększeniem
P
1 − pole po zwiększeniu
| | (1,2a)2√3 | | 1,44a2√3 | |
P1 = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
9 lut 18:44
dero2005:
jeśli zwiększono o 30% to zwiększy się o 69%
9 lut 18:45
MQ: Wzrosło o 30%, no to masz skalę liniową k=1,3
k2=(1,3)2=1,69, czyli pole wzrosło o 0,69 czyli 69%.
9 lut 18:49