matematykaszkolna.pl
chemia anka_krakow: nie bójcie sie to tylko ta okropna chemia / pewien homolog benzenu ma wzór C8H10. w wyniku chlorowania tego związku na świetle jak i wobec katalizatora powstaje tylko jeden produkt reakcji. podaj wzór tego homologu i jego nazwe oraz wzory produktów reakcji chlorowania.
9 lut 18:12
9 lut 18:16
Mateusz: p−ksylen
9 lut 20:04
anka_krakow: wytłumaczysz mi to Mateusz ?
9 lut 21:23
Mateusz: Korzystałem tu z definicji homologu (wiemy co to jest tak emotka?) i dalej proste wnioskowanie jezeli mamy informacje ze w wyniku chlorowania z uzyciem UV jak i katalizatora powstaje jeden produkt to oznacza ze w czasie chlorowania z uzyciem katalizatora podstawnik pierwszego rodzaju jakim jest chlor nie jest kierowany w pozycje orto i para dlaczego?
9 lut 21:44
Mateusz: I jeszcze mała podpowiedz tak wygląda malejąca moc efektu kierującego podstawnika: −OH, −OR,−NR2 > −R, −X > −SO3H,> −NO2.. itp
9 lut 22:36
anka_krakow: rysunekMateusz, powiedzmy, że to jest cząsteczka benzenu ....i jesli mam katalizator to gdzie daje ten chlor., dlaczego nie kieruje mi na orto i para, jak to mam zapisać zeby było dobrze, prosze, wytłumacz emotka
12 lut 15:40
anka_krakow: Mateusz, jak fajnie gdybyś był teraz na forum emotka
12 lut 16:27
Mateusz: rysunek Jak widac w p−ksylenie mamy w pozycji para grupe metylową CH3 zgodnie z tym co napisałem i malejącą mocą efektu kierującego podstawnika w wyniku chlorowania otrzymamy tylko jeden produkt.
12 lut 16:33
anka_krakow: czy jak mam na przeciwko siebie te grupy metylowe to obojętnie gdzie moge dac ten chlor, tak ? i tak to będzie ten sam związek.... ? gdbyś mi mógł jeszcze wytłumaczyć, jak się numeruje węgle w tym związku, w weglowodorze bo już saama nie wiem.. niby to umiem, ale czytam nowe zadania i tak są jakieś dziwnie ponumerowane wegle .... ja uważam ze sie numeruje zgodnie ze wskazówkami zegara .... chociaż to by sie nie sprawdziło przy tym co mi napisałeś... bo w sumie to z tym p−ksylenem mają wyjść taklie same wzory niezależnie gdzie podłoże ten chlor, a gdybym uparcie chciała to numerować zgodnie ze wskazówkami zegara to tak niev będzie.... ... prosze, pomóz, a i fajnie że pomagasz
12 lut 16:48
anka_krakow: w węglowodroze aromatycznym*
12 lut 16:48
anka_krakow: Mateusz, pomożesz?
12 lut 17:31
Mateusz: rysunekTak numerujemy zgodnie z ruchem wskazowek zegara emotka tak jak na rysuneczku.
12 lut 17:52
Mateusz: jezeli np chlorujemy toluen w obecnosci katalizatora to otrzymujemy mieszaninę orto i para chlorotoluenu jezeli chlorujemy w obecnosci UV to otrzymamy tylko chlorofenylometan natomiast jesli mamy p−ksylen to pozycja para jest zajeta przez gr CH3 a zgodnie z tą sekwencją podstawnikow chlor nie ruszy grupy CH3(dla licealistow nie ruszy w praktyce jest zupełnie inaczej ale wiadomo emotka ) z tej pozycji wiec nie otrzymamy mieszaniny orto i para tylko normalny produkt jak w chlorowaniu z UV
12 lut 17:56
anka_krakow: możesz mi to naryswac, bo nie rozumiem... czyli jak mam naprzeciwko siebie grupy metylowe to obojętnie gdzie dam ten chlor ?
12 lut 18:13
Mateusz: http://zsp1krosno.bloog.pl/kat,527448,index.html?ticaid=5100db chlorowanie toluenu wersja ze swiatłem podobnie bedzie z p−ksylenem
12 lut 18:27
anka_krakow: ojoj, juz byłam na tym blogu... jednak nie rozumiem tego meta para i orto gdy są 2 podstawniki ....:(
12 lut 18:34
Mateusz: ale czego tu nie rozumiesz emotka orto meta para to pozycje w tym szesciokącie tzn wierzchołki odpowiednio oznaczone emotka a reszta to regułka tyle ze od kazdej reguły są odstępy emotka
12 lut 19:25
anka_krakow: wiem wiem gdzie sa te skierowane pozycje w szesciokącie. tylko nie wiem jak to mam oznaczac gdy cą dwa podstawniki metylowe
12 lut 19:44
Mateusz: tak samo pozycja para jest przy pierwszym jak i czwartym wierzchołku tylko nazwa zwyczajowa to p−ksylen a formalna to 1,4−dimetylobenzen
12 lut 19:49