Operacje elementarne
mantra: | ⎧ | 2x−3y−z+t=0 | |
| ⎨ | x−−2y+2z−3t=1 |
|
| ⎩ | 3x−5y+z−2t=1 | |
2 −3 −1 1 0 |
1 −2 2 −3 1 |
3 −5 1 −2 1 | W
3'=W
3−W
2
_____________
2 −3 −1 1 0 |
1 −2 2 −3 1 |
2 −3 −1 1 0 |W
3'=W
3−W
1
______________
2 −3 −1 1 0 |
1 −2 2 −3 1|
0 0 0 0 0|
Co dalej?
9 lut 17:44
Krzysiek: zamień drugi wiersz z pierwszym i :
W2'=W2−2*W1
9 lut 17:47
mantra: a jak zamieniam wiersze, to zmienia się znak, czy zostaje tak jak jest?
9 lut 17:53
Krzysiek: rozwiązanie się nie zmieni... spójrz na układ równań, czy jak w innej kolejności te równania
napiszesz to rozwiązanie się zmieni?
9 lut 17:56