algebra
ania: Zapisz wyrażenie w postaci sumy algebraicznej
. (x2−2x)2
. (x−√2)(x2+2)(x+√2)
9 lut 17:36
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnożenia znasz?
9 lut 17:37
ania: ale w pierwszym to nie wiem jak .. ; <
a w drugim ma być (x−
√2) (x
2+2)

? i co dalej tym?
9 lut 17:39
sushi_ gg6397228:
(a−b)2=... lub (a−b)(a−b) i wymnazamy kazdy z kazdym ( wersja na piechote)
9 lut 17:40
sushi_ gg6397228:
2. sa trzy nawiasy wykonaj dzialanie na 1 i 3 nawiasie; a potem dopiero domnoz na srodkowy
nawias
9 lut 17:41
ania: będzie (x4−2x)2= (x4)2−2*x4*2x+2x?
9 lut 17:43
sushi_ gg6397228:
do czego jest ten przykład?; na pewno nie do zadania 1
9 lut 17:45
ania: znaczy na końcu 2x2
9 lut 17:45
ania: bo ja się pomyliłam i w pierwszym zadaniu miało być x4 a nie x2
9 lut 17:46
sushi_ gg6397228:
to zapisujemy jeszcze raz porzadnie przyklad i potem obliczenia
9 lut 17:49
ania: w pierwszym zad.
(x4−2x)2=
= (x4)2 − 2*x4*2x+(2x)2 to dobrze zapisałam ?
9 lut 17:52
sushi_ gg6397228:
teraz podniesc do potegi i porobic wymnazania "x"
9 lut 17:54
ania: a jak mam (x4)2 to to równa się x8? ; )
9 lut 17:56
sushi_ gg6397228:
x
4= x*x*x*x
(x
4)
2= x
4 * x
4= x*x*x*x * x*x*x*x i ile mamy "iksów"

(jezeli mamy problem
ze wzorami)
9 lut 18:00
ania: dobra ... obliczyłam to .. (x4)2−2*x4*2x+(2x)2 i wyszło mi x8−4x5+4x2
co teraz ?
9 lut 18:03
sushi_ gg6397228:
koniec
9 lut 18:07
ania: Dziękuję bardzo. Jak wyjdzie mi wynik w następnym zadaniu,też mogę zapytać czy dobry?
9 lut 18:09
sushi_ gg6397228:
jezeli bedziesz postepowac według wskazowek to powiniem szybko i bez bólu wyjść
9 lut 18:11
ania: zrobiłam tak

.
(x−
√2) (x
2+2) (x+
√2)= (x−2)
2 (x+2)
2= (x−2)
2
tak ma być ?
9 lut 18:15
sushi_ gg6397228:
źle
liczymy 1 i 3 nawias i wychodzi ...
9 lut 18:18
ania: to wynik będzie (x2+2) (x2−2) ?
9 lut 18:22
sushi_ gg6397228:
i teraz znowu wzorek (a+b)(a−b)=... i mamy....
9 lut 18:27
ania: (x
2)
2−2
2=x
4−4

?
9 lut 18:29
sushi_ gg6397228:
tak
9 lut 18:30
ania: a mam jeszcze inne przykłady i tam jest tak ...
(x+1) (x2−x+1) (x3−1)
i to będzie ..
(x+1) (x−1) (x3−1)= (x2−1) (x3−1)
czy z tego drugiego nawiasu też wzór ?
9 lut 18:39
ania: a nieeee... nie da rady !

ale dobrze rozwiązałam ?
9 lut 18:41
sushi_ gg6397228:
pierwszy i drugi nawias wymnazamy ( na piechote lub wzorki dla poteg "3" )
9 lut 18:41
ania: już mi wyszło ! ; ) dziękuję

a czy w tym przykładzie mi pomożesz ?
(
√3+
√2+2)
2
też wzór skróconego mnożenia ?
9 lut 18:48
sushi_ gg6397228:
(a+b+c)2= a2 +b2+ c2 +2ab+2ac+2bc lub na piechote nawias przez nawias
9 lut 18:50
ania: wolę wzory aby je utrwalić

wyszło mi na końcu 9+2
√6+4
√3+4
√2
9 lut 18:56
sushi_ gg6397228:
ok
9 lut 19:06