rownanie trygonometryczne z wartoscia bezwzgledna
k1: | | x | | 2π | | x | | 4π | |
(| |
| |)= |
| +2Kπ v (| |
| |)= |
| +2Kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| x | | 2π | | x | | 4π | |
| = |
| +2Kπ v |
| = |
| +2Kπ v |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| x | | 2π | | x | | 4π | |
| =− |
| −2Kπ |
| =− |
| −2Kπ |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
x=4π+6Kπ v x=−4π−6Kπ
x=2Kπ+6Kπ v x=−2π−6kπ
K∊C
Czy wszystko jest ok?
9 lut 17:26
Godzio:
Właśnie ten "moduł" zwraca nam na coś uwagę, wstaw k = −1, czy będzie to prawdziwe ?
9 lut 17:33
k1: 1)
x=2π+6Kπ
k=−1
x=2π−6π=−4π
cos(|−4π/3|)=cos(4π/3)=−1/2
2)
x=−2π−6Kπ
k=−1
x=−2π+6Kπ=4Kπ
cos(4π/3)=−1/2
3)
x=4π+6Kπ
k=−1
x=4π−6π=−2π
cos(|−2π/3|)=cos(2π/3)=−1/2
4)
x=−4π−6Kπ
k=−1
x=−4π+6π=2π
cos(2π/3)=−1/2
9 lut 17:56
k1: w odpowiedziach jest:
x=2π+6Kπ v x=−2π−6kπ
Czy x=2π+6Kπ v x=−2π−6kπ i x=4π+6Kπ v x=−4π−6Kπ dadzą w sumie:
x=2π+6Kπ v x=−2π−6Kπ ?
9 lut 20:38