zadania
Zacmienie: Proszę o sprawdzenie kilku przykładów czy mam dobrze zrobione
| | 1 | |
1) znaleźć asymptoty pionowe funkcji: f(x)= |
| |
| | 1−x2 | |
| | x | |
2) znaleźć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji f(x)= |
| |
| | x2+4 | |
3) znaleźć wypukłości i punkt przegięcia wykresu funkcji: f(x)=x
4−6x
2−6x
| | lnx | |
4) obliczyć całkę oznaczoną dokonując wskazanego podstawienia: 1∫e |
| dx , lnx=u |
| | x | |
MOJE ODP:
1) W punkcie 1 granica lewostronna=
∞, prawostronna=−
∞ (asymptota pionowa)
| | 1 | |
W punkcie −1 granica lewostronna=−∞, prawostronna= − |
| |
| | 2 | |
2) 3x
2 +4>0 Δ<0,czyli będzie dodatnia dla całej dziedziny
3x
2+4 <0 tutaj nie ma rozwiązania.
a ekstrema nie wiem jak znaleźć

3) Punkt przegięcia = 1
wypukły w przedziale (1:+
∞)
wklęsły w przedziale (−
∞:1)
4) tutaj mam kilka wyników i nie wiem który jest poprawny, proszę o podanie rozwiązania
9 lut 17:22
sushi_ gg6397228:
1) wszystkie granice jednostronne są niewłaściwe
9 lut 17:25
Zacmienie: no tak, zgadza się już poprawiłem

czyli 1 zadanie mam z głowy. A reszta nadal zostaje
9 lut 17:34
sushi_ gg6397228:
a jakies pośrednie obliczenia pochodnych?
9 lut 17:35
sushi_ gg6397228:
4. policz najpierw calke nieoznaczoną, bez podstawiania granic całkowania
9 lut 17:36
Zacmienie: | | ln2x | |
w 4 całka nieoznaczona : |
| |
| | 2 | |
9 lut 17:38
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
9 lut 17:39
sushi_ gg6397228:
teraz podstawimy granice całkowania i mamy....
9 lut 17:40
Zacmienie: mamy ln e?
9 lut 17:44
sushi_ gg6397228:
ln 2 x == ln x * ln x
podstawiamy wszystko jeszcze raz
ln e= loge e =...
9 lut 17:48
Zacmienie: wynik całości po podstawieniu granic całkowania =1?
9 lut 17:54
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia, bo wydaje mi sie ze zgadujesz
9 lut 17:59
Zacmienie: czyli podstawiam granice całkowania
| ln2e | | ln21 | | 2lne−2ln1 | |
| − |
| = |
| =ln(e*1)=lne=1 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
9 lut 18:05
Zacmienie: w nawiasie powinno być zamiast e*1 to
e1 sorry
9 lut 18:06
sushi_ gg6397228:
Kto pozwolił ściagnac 2 z potegi logarytmu ?
9 lut 18:08
Zacmienie: fakt

nie wiem dlaczego pomyliło mi się z potęgowaniem wykładnika

siedzę od rana nad
zadaniami i już myślenie nie takie
9 lut 18:15
Zacmienie: a mógłbyś mi powiedzieć czy w 3 wyniki są poprawne? a 4 zaraz poprawie i rozwiązanie podam
9 lut 18:19
sushi_ gg6397228:
napisalem, aby podać kolejne obliczenia; wtedy rzuce okiem; inaczej musiałbym to liczyć,
a mi się nie chce
9 lut 18:22
9 lut 18:24
sushi_ gg6397228:
tak
9 lut 18:25
Zacmienie: f(x)"=12x2−12
x>1 x<1
czyli p.p 1 a wypukły w przedziale (1:+∞) i wklęsły w przedziale (−∞:1)
9 lut 18:27
Zacmienie: to do 3
9 lut 18:27
sushi_ gg6397228:
ile mamy miejsc zerowych

y= 12 x
2 − 12
9 lut 18:28
Zacmienie: x=1 i x=−1
9 lut 18:30
sushi_ gg6397228:
wiec robimy wykres i widzimy ze ....
9 lut 18:31
Zacmienie: szczerze to nie wiem co tutaj robić
9 lut 18:39
sushi_ gg6397228:
jak sie zrobi wykres paraboli to widac zmiane znaków i obszary wypuklości/wklęsłości
9 lut 18:43
Zacmienie: wypukły w przedziale (−
∞:−1) (1:+
∞)
wklęsły w przedziale (−
∞:1)
jeżeli f(x)
">0 to funkcja jest wypukła a jeżli mniejsza to jest wklęsła? bo nie mam tego
nigdzie w notatkach dobrze opisanego
9 lut 18:49
sushi_ gg6397228:
czasmi spotykalem sie z oznaczeniami przeciwnymi; wszystko zalezy od wykladowcy
standard f ' ' >0 wypukła
reszta ok
9 lut 18:51
Zacmienie: P.P też?

czyli 3 zadania mam już na 100% dobrze, a te 2 jakoś wykombinuje sam bo i tak Cie męczę za
długo

Jestem Ci winny duże piwo,dzięki za pomoc
9 lut 18:53
sushi_ gg6397228:
jak popiszesz wyliczenia, to sie sprawdzi co i jak
3) p.p. sa ok
9 lut 18:56
Zacmienie: oki, zaraz napisze co tam wycudowałem w 2 zad
9 lut 18:58
Zacmienie: czyli 3x
2+4>0 to będzie dodatnia dla całej dziedziny ,tak?
a w 3x
2+4<0 nie ma roz.
9 lut 19:01
sushi_ gg6397228:
licznik źle policzony
9 lut 19:07
Zacmienie: A mógłbyś powiedzieć gdzie, bo ja naprawdę już myślenie mam off. od rana bez jedzenia siedzie i
chce skończyć te zadania

dopiero się uczę tego więc wielu "banałów" nie umiem
9 lut 19:11
Zacmienie: sekundke zaraz sprawdzę
9 lut 19:12
Zacmienie: kurczę nie widzę błędu, możesz powiedzieć gdzie go mam?
9 lut 19:14
sushi_ gg6397228:
wzor na pochodna jest ...
9 lut 19:17
Zacmienie: jejku serio jestem przemęczony, 4−x
2,tak?
9 lut 19:19
sushi_ gg6397228:
tak
9 lut 19:20
Zacmienie: czyli przedziały mono.
malejąca w (−
∞;−2) (2;+
∞)
a rosnąca (−2;2)
?
9 lut 19:24
buka: zacmienie jaka uczelnia?
9 lut 19:26
sushi_ gg6397228:
a ekstrema?
9 lut 19:27
Zacmienie: PWSZ inżynieria oprogramowania
uczę się analizy od 2,3 dni więc sporo błędów robię

ale trening czyni mistrza. Cały
materiał muszę ogarnąć w tydzien
9 lut 19:29
Zacmienie: sushi zaraz podam te ekstrema
9 lut 19:33
Zacmienie: 2x3−24x
i do tego podstawić 2 i −2 i wyjdą ekstrema tak?
9 lut 19:45
sushi_ gg6397228:
nie było tego przykladu wczesniej−−> urwał sie z choinki?
najpierw trzeba sprawdzic czy sa, potem podac jakie −−> max czy min ?
9 lut 19:49
Zacmienie: ja już nie mogę myśleć od 3 dni wkuwam xxx stron z analizy. skutki robienia programów zamiast
nauki z maty

jutro sobie na spokojnie oblicze te ekstrema

dzięki serdeczne za tyle czasu poświęconego na moje zaległości
bez Cb bym pewnie dochodził do tego kilka dni, jeszcze raz wielkie dzięki!
Pozdrawiam!
9 lut 19:54
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
9 lut 19:57