zadanie
rrr: znajdź takie wartości parametru m aby połowa jednego pierwiastka równania
(m−2)x2 − (m−4)x + m=3 była równa odwrotności drugiego pierwiastka
9 lut 17:05
pigor: ..., z warunków zadania np. tak:
a=m−2≠0 i Δ=(m−4)
2−4(m−2)(m−3) >0 i
12x
1=
1x2 /*2x
2≠0 ⇔
⇔
m≠2 i m
2−8m+16−4m
2+20m−24 >0 i x
1*x
2=
ca=
m−3m−2=2 ⇒
⇒ 5m
2−28m+40=0 i ... czy dobrze przepisałaś(eś)
9 lut 18:09
rrr: wszystko jest dobrze
9 lut 20:10
rrr: ja tu widze błąd przy przekształcaniu ze wzoru vieta , ale już jest wszystko jasne
9 lut 20:11