Zadania dla Kuby, zestaw 5.
Bogdan:
Zadania dla Kuby, zestaw 5.
1. Wyznacz te wartości rzeczywiste parametru k, dla których okrąg opisany równaniem:
x2 + y2 + 2x − 6y + 2k − 2 = 0 jest styczny do prostej o równaniu 4x + 3y + 5 = 0.
2. Znajdź funkcję liniową, która spełnia dla każdego x ∊ ℛ, następujące warunki:
f(−3x) = −3f(x) + 12
f(x − 1) = 5 + f(x)
3. Dany jest okrąg o promieniu R. Na okręgu tym opisujemy wielokąty foremne. Długości
boków tych wielokątów tworzą pewien ciąg.
a) Wyznacz wzór na wyraz ogólny tego ciągu.
b) Uzasadnij, że badany ciąg jest malejący.
4 lip 12:52
Kuba:

Zadanie1.
4x + 3y + 5 = 0 / −4x − 5
3y= − 4x − 5 /:3
x
2 + y
2 + 2x − 6y + 2k − 2 = 0
x
2 + y
2 − 2ax − 2by + c = 0
środek okręgu S = (a, b)
a = −1
b = 3
d na niebiesko
| | |−4 + 9 + 5| | | 10 | |
d = |
| = |
| = 2
|
| | √42 + 32 | | 5 | |
d = r
4 = 16 + 9 − 2k + 2
4 = 27 − 2k /+2k − 4
2k = 23
k = 11,5
Nie wiem czy to jest do końca dobrze...
4 lip 13:36
Kuba: Zadanie 2
Funkcja liniowa ma wzór f(x) = ax + b
f(−3x) = −3f(x) + 12
f(x − 1) = 5 + f(x)
f(−3x) = −3ax + b
f(x − 1)=a(x − 1) + b= ax − a + b
−3ax + b = −3ax −3b + 12 / + 3ax
ax − a + b = 5 + ax + b / − ax
b= −3b + 12 / + 3b
−a + b = 5 + b / − b
b = 3
a = −5
Odp: Funkcja liniowa której szukałem ma wzór f(x) = −5x + 3
4 lip 15:44
Kuba: a do tego 3 nie mam pomysłu
4 lip 18:21
Bogdan:
Ad. zadanie 1.
Trzeba poprawić i dokończyć.
Wyznacz długość r promienia okręgu, przypominam, jeśli okrąg dany jest równaniem:
| | a | | b | |
x2 + y2 + ax + by + c = o, to środek okręgu S = (xo, yo), xo = − |
| , yo = − |
| , |
| | 2 | | 2 | |
długość promienia tego okręgu r =
√xo2 + yo2 − c , następnie porównaj wyznaczone r
z wyznaczoną wcześniej odleglością d, stąd otrzymasz k.
Ad. zadanie 2.
Jest ok.
Drobna uwaga, cytuję Twój zapis:
−3ax + b = −3ax −3b + 12 / + 3ax
Na poziomie liceum w zasadzie nie stosuje się zapisu za równaniem: / + 3ax,
można go stosować w przypadku mnożenia, dzielenia, podnoszenia do potęgi obu
stron równania, natomiast dodawania lub odejmowania nie sygnalizujemy w ten sposób,
nie jest to jednak oczywiście nic złego, powiedziałbym raczej − nie wypada.
Jeszcze raz Twój zapis:
−3ax + b = −3ax −3b + 12 / + 3ax
ax − a + b = 5 + ax + b / − ax
Powinno być:
−3ax + b = −3ax −3b + 12 ⇒ 4b = 12 ⇒ b = 3
ax − a + b = 5 + ax + b ⇒ b = 5
Ad. zadanie 3.
Spróbuj jeszcze raz.
4 lip 21:48
Kuba: Każdy uczy inaczej co do tego zapisu dodawania lub odejmowania nas uczono żeby sygnalizować
wszystkie takie działania żeby nie było żadnych nie domówień

tych zadań już nie będe
poprawiać bo szkoda czasu zrozumiałem Twoje uwagi. A 3 nie ciągle nie daje się rozwiązać...
4 lip 21:56
Kuba: Korekta: "A 3 ciągle nie daje się rozwiązać..."
4 lip 22:02
Bogdan:

Ad. zad. 3.
| | 360o | | 180o | |
2α = |
| ⇒ α = |
| , |
| | n | | n | |
n − liczba boków n−kąta foremnego opisanego na okręgu o promieniu R,
a − długość boku n−kąta foremnego, n ∊ ℕ i n ≥ 3.
Wyznacz długość a w zależności od R i n.
4 lip 22:26
Bogdan:
Zadanie 1 trzeba poprawić i dokończyć.
4 lip 22:27
Kuba: Do zadania 1. do środka okręgu jest dobrze(środek jest już zły)
środek okręgu S = (x
o, y
o)
| | | | 2,5 | | 2,5 | | 1 | |
d = |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | √42 + 32 | | √25 | | 5 | | 2 | |
r =
√xo2 + yo2 − c
r =
√(12)2 + (− 32)2 − 2k + 2
r =
√14 + 94 − 2k + 2
r =
√104 − 2k + 2
r =
12 − 2k
2k = 0
k = 0
Teraz Bogdanie się zgadza?
4 lip 23:12
Kuba: a zadania 3 naprawde nie potrafie wyonać nawet z tym co podesłałeś

Prosze pokaż jak je
zrobić.
4 lip 23:15
Bogdan:
Ad. zad. 1.
Wyznacz te wartości rzeczywiste parametru k, dla których okrąg opisany równaniem:
x
2 + y
2 + 2x − 6y + 2k − 2 = 0 jest styczny do prostej o równaniu 4x + 3y + 5 = 0.
Okrąg: a = 2, b = −6, c = 2k − 2
| | 2 | | −6 | |
xo = − |
| = −1, yo = − |
| = 3, |
| | 2 | | 2 | |
środek okręgu S = (−1, 3), miałeś w pierwszej wersji dobrze,
r =
√(−1)2 + 33 − 2k + 2 =
√12 − 2k
d = 2 i d = r, stąd
√12 − 2k = 2 ⇒ 12 − 2k = 4 ⇒ k = 4.
Sprawdzenie: jeśli k = 4 to r =
√12 − 2k =
√12 − 8 =
√4 = 2 = d.
Odp.: k = 4.
4 lip 23:48
Eta:
Kuba.....
S( −1, 3) ........ dobrze policzyłeś poprzednio.
bo:
| | −2 | | 6 | |
xo= |
| = −1 , yo= |
| = 3
|
| | 2 | | 2 | |
c= 2k − 2 więc: r=
√a2 +b2 −c
r=
√10 −2k +2 => r=
√12−2k więc 12 −2k >0 => k < 6
d= 2
to r= d =>
√12−2k = 2
12 −2k = 4 =>
k = 4
4 lip 23:49
Kuba: ehhhh, pisałem że szkoda czasu:( nie wiem po co to liczyłem ...
4 lip 23:51
Bogdan:

Ad. zad. 3.
| | 360o | | 180o | |
Jeśli na okręgu opisano n−kąt foremny, to miara kąta 2α = |
| , a stąd α = |
| . |
| | n | | n | |
Popatrz na rysunek i mając dane R oraz n wyznacz długość a. Przecież to jest tylko trójkąt
prostokątny.
4 lip 23:56
Kuba: 2R * tgα = a
a =2R * tg *
180on
Przy trójkącie
n=3
a
n = 2R * tg *
180on
5 lip 00:22
Kuba: Dobrze jest ?
5 lip 00:29
Bogdan:
Używaj znaku ⇒
Zapisy powinny być takie:
| | | | 180o | |
tgα = |
| ⇒ a = 2Rtgα ⇒ a = 2Rtg |
| |
| | R | | n | |
Znak * w zapisie tg *
180on wpadł chyba za sprawą chochlika.
Każdy ciąg posiada wyraz pierwszy, jaki jest tutaj a
1 ?
5 lip 00:35
Kuba: a1 = 2R * tg 180o3
5 lip 00:48
Bogdan:
Dobrze, to teraz podaj wzór na wyraz ogólny ciągu.
5 lip 00:50
Kuba: ahaa
an = 2R * tg 180on+2
5 lip 00:52
Bogdan:
Dobrze. No i co, takie trudne było? Uzasadnij jeszcze, że ciąg jest malejący.
5 lip 00:56
Kuba: hmmmm
an+1 = 2R * tg 180on + 3
an = 2R*tg 180on + 2
an+1 − an = 2R( tg 180on + 3 − tg 180on + 2
n ∊ N+
180on + 2 ∊ (0, 180o 2)
180on + 3 ∊ (0, 180o 2)
180on + 2 > 180on + 3
180on + 3 < 180on + 2 ⇒ 180on + 3 − 180on + 2 < 0
czyli an+1 − an < 0
dany ciąg jest malejący
5 lip 01:09
Kuba: Bogdanie, nie było by problemem dawać większą ilość zadań na dzień? może 10?;>
5 lip 01:13
Bogdan:
Jeśli chcesz napisać a
n + 1, a nie a
n + 1, to po a, za znakiem podkreślnika zastosuj
klamry { } wpisując {n + 1}.
Dobrze uzasadniłeś, należało jednak dopisać: funkcja tgx jest funkcją rosnącą, więc
| | 180o | | 180o | | 180o | | 180o | |
z |
| < |
| wynika, że tg |
| < tg |
| ⇒ |
| | n + 3 | | n + 2 | | n + 3 | | n + 2 | |
⇒ a
n + 1 < a
n
Dziękuję za owocną współpracę i dobranoc.
5 lip 01:31
Bogdan:
Wstawiaj tutaj zadania, z którymi masz problemy. Jak widzisz, rozpatrzenie trzech zadań
zajmuje dość dużo czasu, przy 10 byłoby trudno tak dokładnie je omawiać.
5 lip 01:39
Kuba: to ja dziękuje, dobranoc
5 lip 01:40
Kuba: To moze podniesiemy ich liczbe o 2?
5 lip 01:41
Bogdan:
Dobrze, przed południem wstawię 5 zadań.
5 lip 01:44