kapitał 40 000 zł. złożono w banku na 2 lata przy oprocentowaniu rocznym 6%.
G.: Kapitał 40 000 zł. złożono w banku na 2 lata przy oprocentowaniu rocznym 6%.
Wyznacz wielkość kapitału po 2 latach, jeżeli :
a) kapitalizacja odsetek jest roczna
b) kapitalizacja odsetek jest półroczna
c) kapitalizacja odsetek jest kwartalna
Bardzo proszę o pomoc..
9 lut 16:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdzie:
p −−− oprocentowanie w skali roku
n −−− ile razy w ciągu roku doliczane odsetki
r −−− przez ile lat
to jest podstawowy wzór

jak go możesz nie znać
9 lut 16:36
G.: wzór znać znam, mam trudności z podstawieniem tego, co jest w treści zadania do wzoru i gubię
się.ale nic, poradzę sobie.
dzięki
9 lut 16:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
p = 6%
n = 1
r = 2
b)
p = 6%
n = 2
r = 2
c)
p = 6%
n = 4
r = 2
9 lut 16:48
G.: a z Kn podstawiam 40 000, a z K nic?
9 lut 16:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... K = 40'000
to jest kapitał początkowy
9 lut 16:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
oznacza się też jako K0 ... czy tam S0 ... nie pamiętam już
9 lut 16:50
G.: rozumiem, ale wyszły mi jakieś bzdury ,więc pewnie źle obliczyłam.
mimo wszystko dziękuje.
9 lut 16:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co Ci wyszło

podpowiem ... (c) > (b) > (a)
9 lut 16:54