niewymierność z pierwiastków
Seba_xD: Co otrzymamy po usunięciu niewymierności z mianownika ułamka:
Cóż pierwiastki nigdy nie były moją mocną stroną xd więc proszę o pomoc
9 lut 16:22
PuRXUTM: | 2√2−1 | | 2√2−1 | | 1−2√2 | |
| = |
| * |
| =...dokończ  |
| 1+2√2 | | 1+2√2 | | 1−2√2 | |
9 lut 16:26
Seba_xD: Ej wiem o co chodzi z niewymiernością, tylko np. nie wiem ile jest 2√2 * 2√2..
9 lut 16:43
PuRXUTM: 2
√2 * 2
√2=2*2*
√2*
√2=4*2=8
9 lut 16:44
krystek: a wiesz ile to 2*2*√2*√2= ?
9 lut 16:45
Seba_xD: Dzięki. no wiem ile to jest tylko nie wiem nigdy jak się za to zabrać
9 lut 16:47
krystek: To ułatwisz sobie obliczenia stosując wzór skr mnożenia:(a+b)(a−b)=a2−b2
9 lut 16:49
Seba_xD: Wyszło 1. Dzięki
9 lut 16:53
Seba_xD: Kurna jednak nie zwróciłem uwagi na minusy i już się pogubiłem
..
9 lut 16:58
Seba_xD: Teraz po dokładnym przecliczniu wyszedł wynik:
9 lut 17:01
Seba_xD: 7*
9 lut 17:02
Seba_xD: Nie no coś mi tu nie wychodzi.. cały czas popełniam błędy. Mógłby mi ktoś to dokładnie obliczyć
?
9 lut 17:04
9 lut 17:06