ROK AKADEMICKI
***TEKSTOWE***: rok akademicki 90/91
kobiety: 50,2% wszystkich studiujących
rok akademicki: 99/00
kobiety: 56,9% wszystkich studiujących
od roku 90/91 do roku 99/00 liczba studiujących wzrosła o 254,6%.
SZUKANE: O ile procent od roku 90/91 do roku 99/00 wzrosła liczba studiujących kobiet?
4 lip 12:33
tim : Czyli 90/91
kobiety = 0,502x
99/00
kobiety = 0,569y
zaś y = 2,546x
Więc:
KOBIETY 90/91 = 0,502x
KOBIETY 99/00 = 0,569 * 2,546x = 1,448674x
Porównaj obydwa roczniki
4 lip 13:41
?: porównuję tak: 1,448674x−0,502x=0,94x
i niestety problem w tym, że ma być inny wynik... jak porównać takie rzeczy?
4 lip 21:22
tim : Nie tak porównujemy procenty

Przyjmujemy liczbę kobiet 90/91 jako 100%, zaś 99/00 jako x, z proprocji liczbymy x.
5 lip 10:25
tim : Tzn, gdyby pytali o ile punktow procentowych wzrosło − odpowiedz twoja bylaby poprawna.
5 lip 11:00