| tg23x | tg3x | 3x | x | x | |||||||||||||||
lim x−>0 | = lim U{( | * | )2}{x*{U{sin | }{ | * | ||||||||||||||
| 3x | 1 | 2 | 2 |
| {x}{2} | ||
} | ||
| 1 |
| sin(3x) sin(3x) | 3x * 3x | 9x2 | ||||
tg2U{3x} = | * | = | ||||
| cos(3x) cos(3x) | 3x * 3x | cos2(3x) |
| sin(3x) | ||
bo dla x→0 | → 1 | |
| 3x |
| x |
| x2 | |||||||||||||||||||
x sin | = | = | |||||||||||||||||||
| 2 |
| 2 |
| |||||||||||
bo dla x→0 | → 1 | ||||||||||
|
| |||||||||||
Mamy teraz | = ..., | ||||||||||
|
| tg2(3x) | |||||||||||
początek poprawiam | = ... | ||||||||||
|
| 9x2 | ||
wyszło | i cos jest zle | |
| 2 |
| x | ||
..., no to może tak : dla ułatwienia zapisu, niech | =t ⇒ t→0 i x=2t, wtedy | |
| 2 |
| tg23x | tg26t | ||||||||||||
lim x→0 | = lim t→0 | = | |||||||||||
| 2t sint |
| 36t tg26t | tg6t | t | ||||
= lim t→0 | = lim t→0 18* ( | )2 * | = | |||
| 2*36t2 sint | 6t | sint |