a
tech: Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby −6 oraz 1. Oblicz f(94) i f(−24). Od czego
zacząć?
Jak wyliczyć a?
9 lut 15:52
Bogdan:
Czy tak dokładnie (słowo w słowo) brzmi treść zadania?
9 lut 15:56
MQ: Za mało danych. Zadanie źle sformułowane.
Jak sam zauważyłeś, nie da się wyznaczyć a.
9 lut 15:57
9 lut 15:58
Patryk:
9 lut 15:58
Bogdan:
| | f(94) | |
To jest dość popularne zadanie, ale trzeba obliczyć: |
| , czyli stosunek |
| | f(−24) | |
wartości funkcji.
9 lut 15:59
m: f(x)=a(x+6)(x−1)
a(x
2+5x−6)
ax
2+a5x−6a
b=5a
p jest punktem ktory jest w jednakowych odleglosciach od jednego i drugiego pierwiastka czyli
czyli
9 lut 16:02
tech: Tak, należy obliczyć wartość funkcji podaną przez Patryka
9 lut 16:02
MQ: Dobieracie zadanie do danych
9 lut 16:03
Bogdan:
A po co
m te obliczenia?, przecież jesli x
1 = −6 i x
2 = 1, to
| | −6 + 1 | | 5 | |
p = |
| = − |
| , ale to nie jest tu potrzebne. |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 16:05
Bogdan:
| f(94) | | a(94 + 6)(94 − 1) | |
| = |
| = ... itd, |
| f(−24) | | a(−24 + 6)(−24 − 1) | |
współczynnik
a uprości się.
9 lut 16:07