...
Sandii: wiadomo że do wykresu funkcji h(x)=a/x dla x≠0 należy punkt P=(2,5).
a) oblicz wartość współczynnika a
b) ustal czy liczba h(π) − h(−π) jest dodatnia czy ujemna
c) rozwiąż nierówność h(x) > 5
9 lut 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a | |
a) czyli 5 = |
| <−−− wyznacz 'a' |
| | 2 | |
b) mając 'a' w czym problem

c) mając 'a' w czym problem

(na dobrą sprawę ... nawet nie mając 'a' ... a znając
współrzedne P oraz wiedza o tym jak wyglada wykres hiperboli ... w czym problem

)
9 lut 15:47
Janek191:
a
h(x) = −−− ; x ≠ 0
x
P = ( 2; 5) należy do wykresu funkcji h, więc
a
−−− = 5 ⇒ a = 10
2
czyli
10
h(x) = −−−
x
a) a = 10
============
b) 10 10 20
h ( π ) − h ( − π) = −−− − ( − −−− ) = −−− > 0
π π π
=====================================
c)
h(x) > 5
10
−−−− > 5
x
1) Dla x > 0
10 > 5 *x ⇒ x < 2
2) Dla x < 0
10 < 5 x
x > 2 ∧ x < 0 − sprzeczność
Odp. x ∊ ( 0 ; 2)
==================
9 lut 15:59
Sandii: dziękuje
9 lut 22:05