?
Patryk: W prostej o równaniu 2x+y−6=0 zawiera się bok kwadratu opisanego na okręgu o równaniu
x2+y2−2y−4=0 . Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
podam tylko dwa wierzchołki jakie i wyszły sprawdzicie czy dobrze ?
a(1,4) b(3,0) w książce jest zupełnie inaczej
9 lut 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież to są złe punkty ... wstaw do wzoru okręgu ... przecież te punkty nie należą do tego
okręgu
9 lut 15:25
Patryk: nie muszą należeć do okręgu
9 lut 15:26
Patryk: opisanego nie wpisanego
9 lut 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
ajjj ... sorki ... pokićkałem opisany kwadrat z wpisanym
9 lut 15:26
Patryk: częsty błąd
9 lut 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
punkt styczności okręgu i tej prostej to
9 lut 15:28
Patryk: P(2:2)
9 lut 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2 + y2−2y − 4=0 ⇔ x2 + (y−2)2 −4−4 = 0 ⇔ x2 + (y−2)2 = 8
stąd r=√8 = 2√2
stąd bok kwadratu to 4√2 <−−− i tu zapewne masz błąd
9 lut 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
kuźwa ...
x
2 + y
2−2y − 4=0 ⇔ x
2 + (y−1)
2 −
1−4 = 0 ⇔ x
2 + (y−2)
2 =
5
dzisiaj takie babole robię
9 lut 15:31
Patryk: hej a nie x2+(y−1)2=5 ?
9 lut 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
ostatecznie −−− wygląda dobrze ... a w odpowiedzi niby jakie punkty są
9 lut 15:33
Patryk: już podaje
9 lut 15:34
Patryk: (0,−4) (0,6) (−4,4) (4,−2). one chyba tworzą prostokąt
9 lut 15:35
Patryk: ale błędy w tej książce dają
9 lut 15:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to są to złe odpowiedzi ... w dodatku tworzą olbrzymi kwadrat
9 lut 15:37
Bogdan:

Rysunek do zadania
S = (0, 1) − środek okręgu, r =
√5 − długość promienia okręgu.
k
1: y = −2x + 6
9 lut 15:37
Patryk: dodam ,że to nie jeden błąd który znalazłem w tej ksiązce
9 lut 15:38
Patryk: Bogdan, mam tak samo ,ale dzięki
9 lut 15:39