pleas ! Dany jest trapez ABCD o podstawach AB, CD takich , że |AB|=40 |CD|=30 i
xixi: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB, CD takich , że |AB|=40 |CD|=30 i wysokości h=24.
Wysokość trapzezu podzielone na dwie czesci w stosunku 2:3 , licząc od krótszej podstawy i
przez punkt podziału poprowadzono prostą równoległą do podstaw. Oblicz długość odcinka
zawartego w tej prostej i w trapezie.
9 lut 15:19
Artur_z_miasta_Neptuna:

h
1+h
2 = 24
| h1 | | 2 | |
| = |
| to ile wynosi h 1 a ile h 2  |
| h2 | | 3 | |
P
duży trapez = Pole
gorny trapez + P
dolny trapez
masz tylko jedną niewiadomą (c) ... wyznacz ją
oczywiście można też zauważyć podobieństwo trapezów
9 lut 15:23
xixi: dzieki
9 lut 15:28