zadania dla Kuby, zestaw 4.
Bogdan:
zadania dla Kuby, zestaw 4.
Mam nadzieję Kubo, że się nie zniechęciłeś i jesteś gotów na następne wyzwania.
1. Punkty A = (−3, −2), B = (2, 1), C = (4, 5) są wierzchołkami równoległoboku ABCD.
Wyznacz współrzędne wierzchołka D oraz oblicz pole tego równoległoboku.
2. Nie korzystając z tablic ani kalkulatora oblicz: cos105o * cos75o.
3. Dana jest funkcja: f(x) = log9(2x + 1). Rozwiąż nierówność f(f(2x)) ≤ 0.
3 lip 17:23
Kuba: NIe oczywiście że się nie zniechęciłem

ja walcze do końca w tym przypadku do 25 sierpnia

Zaraz zaczne robić któreś z tych zadań.
3 lip 23:25
tEa:
Jak idzie Kuba ?....
4 lip 00:01
Kuba:

Zadanie 1.
Dane
A = (−3, −2)
B = (2, 1)
C = (4, 5)
są to wierzchołki równoległoboku (zielone) połaczone (czarne)
|AD| = |BC| i |AB| = |DC| <−−−− wlasność równoległoboku
−−> −−>
AB = DC
−−>
AB = [5, 3]
−−>
DC = [4 − x
d, 5 − y
d]
5 = 4 − x
d / −5 + x
d
3 = 5 − y
d /−3 + y
d
x
d = −1
y
d = 2
D = ( −1, 2) mamy D (niebieskie)
Długość |AB|
|AB| =
√(5)2) + (3)2 =
√25+9 =
√34
Długość |BC|
|BC| =
√(2)2) + (4)2 =
√4+16 =
√20 = 2 *
√5
Długość przekątnej d (|DB|)
|DB| =
√(3)2) + (−1)2 =
√9+1 =
√10
Twierdzenie cosinusów
10 = 20 + 34 − 2 *
√34 *
√20 * cosα
10 = 54 − 2 *
√680 *cosα / −10 + 2 *
√680 * cosα
2 *
√680 * cosα = 44 / : 2
√680 * cosα = 22 / :
√680
cosα ≈ 0,844
sin
2 α + cos
2 α = 1
sin
2 α = x
x + 0,712 = 1
x= 0,288
sin
2 α = 0,288
sinα = 0,537
Pole równoległoboku
P ≈
√34 *
√20 * 0,537 ≈ 14 {j
2]
Odp: Współrzędne wierzchołka D to (1, 2), Pole tego równoległoboku wynosi 14 [j
2]
4 lip 00:54
Kuba: powoli ale chyba do przodu
4 lip 00:55
Bogdan:

Wierzchołek D i pole równoległoboku wyznaczyłeś poprawnie. Do sposobu wyznaczenia
wierzchołka D nie mam uwag, natomiast pole wyznaczyłeś w najgorszy możliwy sposób,
tracąc przy tym dużo czasu. Łatwiej i zdecydowanie prościej wyznacza się pole równoległoboku
następująco:
A = (−3, −2), B = (2, 1), C = (4, 5), D = (−1, 2)
→
AB = [5, 3]
→
AD = [2, 4]
| 5 3 |
Pole P = | | | | = |20 − 6| = 14 [j
2]
| 2 4 |
Proste i łatwe, prawda?
4 lip 01:19
tEa:
Pole równoległoboku można prościej policzyć:
korzystając z wyznacznika pary wektorów zaczepionych w jednym punkcie.
np: → → → →
P= Id(CB, CD)I CB= [−2,−4] CD= [−5,−3]
P=I −2*(−3) − (−4)*(−5)I = I6 − 20 I = 14 [j2]
4 lip 01:24
Kuba: Zadanie 2.
wzór redukcyjny tzw "coco sisi".
cos105
o = cos(45
o + 60
o) = cos45
o * cos60
o − sin45
o * sin60
o =
| | √2 | | 1 | | √2 | | √3 | | √2 | | √6 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| − |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
cos75
o = cos(45
o + 30
o) = cos45
o * cos30
o − sin45
o * sin30
o =
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6 | | √2 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| − |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | √2 − √6 | | √6 − √2 | |
cos105o * cos75o = |
| * |
| =
|
| | 4 | | 4 | |
| | √12 − √4 − √36 + √12 | | 2√3 − 2 − 6 + 2√3 | |
= |
| = |
| =
|
| | 4 | | 4 | |
| | 4√3 − 8 | | 4(√3 − 2) | |
= |
| = |
| = √3 − 2
|
| | 4 | | 4 | |
cos105
o * cos75
o =
√3 − 2
4 lip 01:28
Kuba: No tak

może zapamiętam Twój sposób.
4 lip 01:29
tEa:
Kuba ?.......
sprawdź ,gdzie popełniłes błąd?
4 lip 01:32
Kuba: Ale np. tego wzoru Bogdanie nie ma w karcie wzorów:(
Możesz mi go przypomnieć? (pamiętam że się mnożyło na krzyż)
4 lip 01:34
Bogdan:
Proszę znaleźć prostsze rozwiązanie zadania 2.
4 lip 01:36
Bogdan:
Wyznacznik 2 stopnia:
|a b|
| | = ad − bc
|c d|
4 lip 01:38
Kuba: aaaa już wiem w ostatnim zadaniu pomnożyłem liczniki ale nie pomnożyłem mianowników.
Dzięki Tea

ale juz tego zmieniac nie będę
4 lip 01:38
Kuba: ale dlaczego przeciez jest dobrze rozwiązane z małym błędem ale już przedyskutowanym.
nie potrafie znaleść prostrzego
jedyne co mi się nasuwa coco − sisi
coco + sisi
ale nie wyobrażam sobie rozwiazanie tego
4 lip 01:41
Bogdan:
Jest wzór w tablicach wzorów na pole trójkąta. Pole równoległoboku obliczymy tym wzorem
| | 1 | |
pomijając w nim czynnik |
| . |
| | 2 | |
4 lip 01:42
Kuba: W moich tablicach(cke sciagnietych tego roku) sa 3 wzory na pole trójkąta
1/2 ah
1/2absinγ
(abc)/(4R)
nic więcej
4 lip 01:45
tEa:
Kuba zmęczył się i poszedł

Dobranoc Wszystkim
4 lip 01:47
Kuba: zmęczony jestem ale spać pójde zaraz

Tea Dobranoc
4 lip 01:48
Bogdan:
Podaję ten wzór na pole trójkąta z tego arkusza:
| | 1 | |
PΔ = |
| |(xB − Xa)(yC − yA) − (yB − yA)(xC − xA)| |
| | 2 | |
4 lip 01:51
Kuba: no tak jest, przepraszam

Dobranoc
4 lip 01:53
Bogdan:
Zapraszam wszystkich do znalezienia najprostszego rozwiązania zadania 2, przypomnę treść:
Nie korzystając z tablic ani kalkulatora oblicz: cos105o * cos75o.
4 lip 01:55
Bogdan:
Dobranoc
4 lip 01:56
Kuba: już wiem

chyba dobrze cos105o * cos75o. to poprostu to samo tylko ze przy 105 będzie minus
ale potem i tak jest dodatni, Tak?
4 lip 02:06
Bogdan:
Kuba, nie oto chodzi.
Proszę przedstawić pełne i najprostsze rozwiązanie zadania 2.
4 lip 02:19
Bogdan:
Chochlik, miało być: "nie o to chodzi"
4 lip 02:20
tEa:
Ja podałabym tak::
cosα +cosβ= 2 cos
α+β2*cos
α −β2
zatem:
cos105
o*cos75
o=
12*cos
180o+30o2*cos
180o−30o2=
| | cos180o +cos30o | | −1 +√32 | |
= |
| = |
| =
|
| | 2 | | 2 | |
4 lip 02:21
tEa:
Bogdanie!
Podaj ten najprostszy sposób

bo nie zasnę
4 lip 02:23
tEa:
Oczy mi sie już kleją

oczywiście bez
12 w drugiej linijce!
4 lip 02:27
Bogdan:
Dobrze, zaraz podam
4 lip 02:28
tEa: 
ok.
4 lip 02:29
tEa:
Myślę,że ten mój sposób jest prostszy niż podany przez Kubę ?
4 lip 02:31
4 lip 02:34
tEa:
Idę

Dobranoc! Miłych snów
4 lip 02:37
Bogdan:
Są 2 proste sposoby, pokazuję jeden z nich, drugi pokażę potem.
cos105
o = sin(90
o − 105
o) = sin(−15
o) = −sin15
o.
cos75
o = sin(90
o − 75
o) = sin15
o.
| | cos2α − 1 | |
Wzór: cos2α = 1 − 2sin2α ⇒ −sin2α = |
| |
| | 2 | |
| | cos30o − 1 | | | | √3 − 2 | |
cos105o * cos75o = −sin215o = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
4 lip 02:39
Bogdan:
No właśnie Eto, podałaś drugi prosty sposób
4 lip 02:41
tEa:

Idę zatem spokojnie spać

Dobranoc!
4 lip 02:54
Kuba: no Bogdanie, to dobrze myślałem, tylko już potem w nocy
wyłańczało mi się myślenie

po przekształceniu są to
te same funkcje tylko przy tej gdzie jest 105
o będzie minus.
Można nawet sprawdzić na kalkulatorze, że cos105
o to
Liczba −0,288, a cos 75
o to liczba +0,288. wydaje mi się
Więc że się nie myliłem Bogdanie

tylko do końca tego nie
Przemyślałem
4 lip 11:42
Kuba: wyłączało

xD
4 lip 11:47
Kuba: 3 nie potrafie:(
4 lip 12:03
Bogdan:
Dzień dobry.
Zadanie 3 czeka na rozwiązanie. Przypomnę treść.
Dana jest funkcja: f(x) = log9(2x + 1). Rozwiąż nierówność f(f(2x)) ≤ 0.
Zapraszam każdego do jego rozwiązania.
W przypadku, gdy nikt nie pokaże rozwiązania, zamieszczę je późnym wieczorem.
Kubo, zadanie 2 w wersji, którą przedstawiłeś, zostałoby na maturze zaliczone, błąd rachunkowy
nie miał wpływu na sposób rozumowania. Za chwilę zamieszczę kolejne 3 zadania i wyłączę się,
będę tu wieczorem.
4 lip 12:40
Kuba: Zadanie 3.
f(x) = log9(2x + 1)
Już chyba wiem Dziedziną jest:
2x + 1 > 0
x > − 12
f(2x) = log9(4x + 1)
4x + 1 > 0
x > − 14
f(f(2x)) = log9(2(log9(4x + 1)) + 1)
2(log9(4x + 1)) + 1 > 0 /− 1 a potem :2
log9(4x + 1) > −12
log9(4x + 1) > log9 13 / : log9
4x + 1 > 13
4x > − 23 : 4
x > − 16
log9(2(log9(4x + 1)) + 1) ≤ 0
log9(2(log9(4x + 1)) + 1) ≤ log9 1 /log9
2(log9(4x + 1)) + 1 ≤ 1 / −1
2(log9(4x + 1)) ≤ 0 /:2
log9(4x + 1) ≤ 0
log9(4x + 1) ≤ log9 1 /:log9
4x + 1 ≤ 1
4x ≤ 0
x ≤ 0
cześć wspólna pierwszych 3 to (−16, + ∞)
Wynik końcowy
x∊ (−16, 0 >
4 lip 17:36
Kuba: Mam nadzieje, że dobrze to jest rozwiązane
4 lip 17:38
Bogdan:
Dobry wieczór.
Nareszcie prawdziwie lipcowy, upalny dzień, ani kropli deszczu.
Kubo, nie mów więcej: nie potrafię, nie umiem, nie wiem. Jeśli zadanie nie chce Ci się
poddać, chociaż wolę inne określenie, jeśli zadanie w Twoim odczuciu nie chce Ci się oddać,
to znaczy, że źle się za nie zabrałeś. Odczekaj i spróbuj z innej strony, tak, jak postąpileś
z zadaniem nr 3. Poza drobnymi niuansami, o których nie warto nawet mówić, nie można
się przyczepić do Twojego rozwiązania. Zaliczone
4 lip 21:20
Kuba: Dobry wieczór

to świetnie

No tak dziś jest super upalnie aż do teraz
4 lip 21:35