...
buka: Jak sprawdzic, czy ta funkcja jest roznowartosciowa?
y=√4x
9 lut 14:49
9 lut 14:54
buka: wiem ja z ulamkiem, ale nie mam pojecia jak to sprawdzic
9 lut 14:55
buka: ?
9 lut 15:03
Andrzej: a − b ≠ 0
| | √4a + √4b | |
f(a) − f(b) = √4a − √4b = √4a − √4b * |
| = |
| | √4a + √4b | |
9 lut 15:05
PW: To trzeba poopowiadać:
Niech x
1 i x
2 będą różnymi punktami dziedziny funkcji f(x)=
√4x
f(x
1)=
√4x1, f(x
2)=p{4x
2)
Pokażemy, że f(x
1)≠f(x
2), to znaczy
√4x1≠
√4x2.
W tym celu zbadamy iloraz tych liczb:
Twoim celem jest pokazanie, że iloraz nie jest jedynką (licznik różni się od mianownika). To
jest chyba proste? Po stwierdzeniu, że to nie jest jedynka piszesz "co oznacza, że funkcja
jest różnowartościowa".
9 lut 15:05
PW: O widzisz, już masz dwa sposoby − jeden z różnicą, drugi z ilorazem.
9 lut 15:07
buka: dzięki
9 lut 15:38