wykaz
eRka: | | 5 | |
Wykaz ze nie istnieje kat ostry α taki ze cos2α = |
| + sin2α. |
| | 4 | |
9 lut 14:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
sposób 1:
stwórz układ równań tego równania oraz jedynki trygonometrycznej i wykaż że to nie zachodzi
sposób 2:
sin2x na lewą stroną
cos2x − sin2x = cos(2x) <−−− wzór na cosinusa podwojonego kąta
cos(2x) = 5/4 > 1 <−−− bzduuuura, ponieważ cos(2x) ∊<−1;1> (dla x będącego kątem ostrym)
sposób 3:
5/4 + sin2x > 5/4 > 1 .... czyli cos2x > 1 <−−− bzduuura bo cosx≤1 to tym bardziej cos2x≤1
9 lut 14:52
eRka: Dziekuje
9 lut 15:01
eRka: Taki zapis bylby ok? :
5/4+ sin
2α=1−sin
2α
2sin
2α= −1/4
Sin
2α≠ − 1/8

? Moze tak byc

I do jest udowodnione juz?
9 lut 15:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
może być ... brakuje tylko zapisu ... że sin2x = (sinx)2 ≥0
9 lut 15:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
i wtedy juz nie ma wątpliwości żadnych
9 lut 15:13
eRka: Dzieki
9 lut 15:22