Prawdobodobieństwo, trochę inne zadanie.
Sylwia : Zadanie drugie z małą różnicą.
Mamy dwie urny.
W pierwszej jest 5 kul białych, 6 czarnych i 2 zielone.
W drugiej 1 biała, 1 czarna i 1 zielona.
Rzucamy symetryczną kostką. Jak wypadnie liczba podzielna przez 3 to losujemy w pierwszej urny
jak niepodzielna to z drugiej.
9 lut 14:27
PW: Ładne, takie alternatywne, tylko nie ma polecenia − co mamy obliczyć?
9 lut 14:41
Sylwia : Przepraszam,
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania zielonej kuli .
9 lut 15:27
pigor: ... widzę to tak :
| | 2 | | 2 | | 4 | | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
P(Z)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 6 | | 13 | | 6 | | 3 | | 3 | | 13 | | 3 | | 3 | |
| | 2*3 | | 2*13 | | 6+26 | | 32 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| . ...  |
| | 3*3*13 | | 9*13 | | 9*13 | | 117 | |
9 lut 15:57
Sylwia : Dziękuję
9 lut 16:59