Złożenie funkcji klamrowych
Paradise: Dane są funkcje:
sin(x) dla x∊[0,π/2]
f(x)=
−sin(x)+2 dla x∊(π/2,π]
( 4/π)x dla x∊[0,π/2]
g(x)=
2 dla x∊(π/2,π]
Znajdz złożenie h=g(f(x)) oraz h([π/4, 3π/4))
9 lut 14:25
Paradise: zaczełam robić to zadanie,ale póżniej pogubiłam się w przedziałach. Na początek rozpisałam
(4/π)( f(x)) dla f(x)∊[0,π/2]
g(f(x))=
2 dla f(x)∊(π/2,π]
Wiec f(x)∊[0,π/2]:
1)sin(x)∊[0,π/2] 2) −sin(x)+2∊[o,π/2]
dla x∊[0,π/2] dla x∊(π/2,π]
9 lut 14:32
Paradise: tylko dalej nie wiem jak pozbierać te przedziały
9 lut 14:32
Paradise: ktoś pomoże?
9 lut 14:52