f.kwadratowa
Ala: help

Wyznacz współczynnik b funkcji kwadratowej f(x) = 2x
2 + bx + 8, wiedząc, że ma ona tylko jedno
miejsce zerowe.
Pomoże mi ktoś?
9 lut 14:19
m: Jezeli ma tylko jedno miejsce zerowe to znaczy ze Δ=0
Δ=b2−4ac=0
a=2
c=8
b2−4*2*8=0
b2−64=0
b2=64
b= 8 lub b=−8
9 lut 14:23
Ala: dziękuję

a pomożesz mi jeszcze w jednym ?
wyznacz wspolczynnik a funkcji kwadratowej f(x) = ax
2 + 2x −1, wiedzac, ze wspolrzedna y
wierzcholka wykresu funkcji f jest rowna 2.
9 lut 14:31
Ala: czy wyjdzie −
12
9 lut 14:41