Trójkąt ABC i CDE są równoramienne, |AC| = | BC|, |CD| = |CE| oraz |kąt ACB| = |
Rejn:

Trójkąt ABC i CDE są równoramienne, |AC| = | BC|, |CD| = |CE| oraz |kąt ACB| = |kąt DCE|.
Wykaż, że |AD| = |BE|.
Bardzo potrzebuje a nie potrafię za bardzo. Z góry dzieki.
9 lut 14:17
Bogdan:

Każdy z trójkątów ADC i BEC ma boki tej samej długości: AC w trójkącie ADC i BC
w trójkącie BEC oraz CD w ΔADC i CE w ΔBEC, miary katów między tymi bokami też są
sobie równe: |∡ACD| = |∡BCE| = α, stąd wnioskujemy, że te dwa trójkąty: ΔADC i ΔBEC są
przystające na podstawie cechy przystawania bkb (bok kąt bok), wobec tego równej długości
są boki AD i BE.
9 lut 15:04
dlaczego: Dlaczego kąt acd i bce są równe?
10 lut 18:20
malina: |∡ACD| = |∡BCE| są równe gdyż
zalóżmy że
|∡ACB| = |∡DCE| = γ
|∡ACE| = |∡ACD| + |∡DCB| + |∡BCE| = |∡ACD| + γ lub = |∡BCE| + γ
wtedy:
|∡ACD| = |∡ACE| − γ
|∡BCE| = |∡ACE| − γ
i z tego wynika, iż |∡ACD| = |∡BCE|
12 kwi 23:43