1) przekroj stozka jest trojkatem o podstawie dlugosci 10cm i kacie przy podsta
ola: 1) przekroj stozka jest trojkatem o podstawie dlugosci 10cm i kacie przy podstawie o mierze
30stopni. oblicz pole powierzchni bocznej stozka.
odp: 50pi √3/3
2) Kolo o promieniu 8 cm przecieto na pol tworzac powierzchnie boczne jednakowych stozkow.
oblicz promien podstawy jednego z tych stozkow miare kata rozwarcia tego stozka
r=4 alfa 60stopni
9 lut 14:01
dero2005:

l = 8
α2 = 30
o
α = 60
o
9 lut 14:08
Mati_gg9225535:

1.
α=30
o
2r=10cm ⇒ r=5cm
9 lut 14:11