Help!
Wydi: Rozwiąż metodą wyznaczników następujący układ:
mx+y−6=0
x
2+y
2−6y=0
1)Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m
2)Podaj interpretacje geometryczną otrzymanego wyniku.
Czy istnieje prosta o równaniu mx+y−6=0 która jest osią symetrii figury ograniczonej krzywa
x
2+y
2−6y=0? uzasadnij odpowiedź
2 lip 22:49
Bogdan:
Czy w treści zadania było polecenie o rozwiązaniu układu równań metodą wyznacznikową,
a może to Twój pomysł?
2 lip 23:34
Wydi: to mój pomysł bo kolega powiedział że najlepiej się w ten sposób układy się rozwiązuje bo od
razu widać założenia

ale jeśli się nie da to proszę inaczej.
3 lip 09:11
Marek: Metodą wyznaczników rozwiązauje się układy równań liniowych,
a tu masz równanie kwadratowe.
3 lip 11:50
Bogdan:
Tu nie ma równania kwadratowego.
3 lip 12:20
3 lip 13:15
Bogdan:
Widi, rozwiąż układ równań metodą podstawiania. Wyznacz y z równania mx + y − 6 = 0
i wstaw do drugiego równania.
Odpowiedz na pytanie: jakie linie są opisane tymi równaniami?
3 lip 13:19
Wydi: y=6−mx
x
2+(6−mx)
2−6(6−mx)=0
x
2+36−12mx+mx
2−36+mx=0
i dalej x
2+mx
2=2mx
2
?
3 lip 13:31
Wydi: jesli tak to by bylo 2mx2−11mx=0
3 lip 13:34
Wydi: czyli wykresem będzie linia prosta i parabola króre pewnie gdzieś się przetną
3 lip 13:36
Bogdan:
Nie zrozumiałeś Widi pytania.
1. Jaką linię opisuje równanie mx + y − 6 = 0 ?
2. Jaka linię opisuje równanie x2 + y2 − 6y = 0 ?
Ponadto masz błędy w obliczeniach. powinno być:
y = 6 − mx
x2 + (6 − mx)2 − 6(6 − mx) = 0 ⇒ x2 + 36 − 12mx + m2x2 − 36 + 6mx = 0 ⇒
⇒ (1 + m2)x2 − 6mx = 0
Teraz jest równanie kwadratowe. Zbadaj znak Δ i na tej podstawie określ liczbę rozwiązań.
3 lip 16:39
Wydi: (1+m2)x2−6mx=0
Δ=b2−4ac
Δ=36m2−4(1+m2)*0
Δ=36m2−4−4m2*0
Δ=36m2−4 czyli Δ>0
Δ=4(9m2−1)
(9m−1)(9m+1)
m=1/9 i m=−1/9
To jest dobrze?
8 lip 10:21
Wydi: i co dalej trzeba zrobić?

kurde pogubiłem się...
8 lip 10:22
AS: W obliczeniu delty błąd
...−4*(1 + m2)*0 = 0
delta = 36*m2
8 lip 10:56
Bogdan:

Dzień dobry.
Linia opisana równaniem: mx + y − 6 = 0 jest linią prosta (kolor zielony) przecinającą oś y
w punkcie (0, 6) bez względu na jej pochylenie.
Postać kierunkowa tej prostej wyraża się wzorem: y = −mx + 6.
Linia opisana równaniem x
2 + y
2 − 6y = 0 jest okręgiem o środku S = (0, 3) i promieniu
r = 3.
Jak widać na rysunku, prosta ma z okręgiem 1 punkt wspólny, czyli jest styczną okręgu,
wtedy gdy m = 0 oraz ma 2 punkty wspólne z okręgiem, czyli jest sieczną okręgu, wtedy
gdy m ≠ 0
Po rozwiązaniu układu równań otrzymujemy równanie kwadratowe: (1 + m2)x
2 − 6mx = 0.
Znak wyróżnika Δ powie nam, ile rozwiązań ma to równanie, czyli ile punktów wspólnych
ma prosta z okręgiem.
Przypominam, że jeśli:
a) Δ < 0 to brak rozwiązań (brak punktów wspólnych),
b) Δ = 0 to jest 1 rozwiązanie (prosta ma z okręgiem 1 punkt wspólny),
c) Δ > 0 to są 2 rozwiązania (prosta przecina okrąg w 2 punktach).
Wyznaczamy więc Δ:
Δ = 36m
2
a) Δ < 0 ⇔ 36m
2 < 0, nie zachodzi,
b) Δ = 0 ⇔ 36m
2 = 0 ⇒ m = 0,
c) Δ > 0 ⇔ 36m
2 > 0 ⇒ m ∊ℛ \ {0}
Odp.: Prosta ma z okręgiem 1 punkt wspólny dla m = 0, ma 2 punkty wspólne dla m ≠ 0.
8 lip 11:24
Wydi: Aha

Dobrze że mi pomogłeś bo sam bym na to nie wpadł!
Dzięki wielkie
8 lip 11:56