Aga1.:

| | 3 | | 3 | | 3 | |
ctg(α− |
| π)=ctg(−( |
| π−α))=−ctg( |
| π−α)=−tgα. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Trzeba znać wierszyk. W pierwszej ćwiartce wszystkie funkcje są dodatnie, w drugiej tylko
sinus, w trzeciej tangens i cotangens, a w czwartej cosinus.
I ćw. (0, U{π,2})
II ćw. (π/2, π)
III (π,3/2π)
IV (3/2π,2π)
Jeszcze potrzebne wzory i wierszyk.
Tylko cosinus gubi minus
tzn.
sin(−α)=−sinα
cos(−α)=cosα
tg(−α)=−tgα
ctg(−α)=ctgα
| | π | |
Przy parzystej wielokrotności |
| , czyli π, 2π |
| | 2 | |
sin→sin
cos→cos
tg→tg
ctg→ctg
| | π | | 3 | |
Gdy występuje |
| +(−)α lub |
| π+(−)α |
| | 2 | | 2 | |
funkcja przechodzi w kofunkcję.