Rozkład
stud: 2x4+7x3+172+17x+5=0
Rozłożyć na czynniki rzeczywiste i zespolone. :<
9 lut 13:34
ICSP: źle przepisane
9 lut 13:37
stud: Nie jest źle przepisane.
9 lut 13:38
ICSP: jest
9 lut 13:38
stud: −1 jest jednym z pierwiastków, z resztą jest problem. Po podzieleniu wychodzi mi:
2x3+5x2+12x+5
9 lut 13:40
stud: Mogę wrzucić zdjęcia nawet, ale czy to potrzebne? Skoro mam przed oczyma. Czemu Twoim zdaniem
to jest źle przepisane?
9 lut 13:41
ICSP: w(−1) = 2 − 7 + 289 − 17 + 5 = 272 > 0 − x=1 nie jest pierwiastkiem
9 lut 13:42
stud: 17x
2
9 lut 13:42
stud: Zwracam honor. Faktycznie źle.
9 lut 13:43
ICSP: no to lecimy dalej
podzieliłeś dobrze więc teraz równanie :
2x
3 + 5x
2 + 12x + 5
z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych mamy naszych kandydatów :
| | 1 | | 1 | | 5 | | 5 | |
1, −1 , |
| , − |
| , |
| , − |
| , 5 , −5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
z tym że jak się dobrze przyjrzysz to wszystkie dodatnie odpadają więc wystarczy sprawdzić
9 lut 13:46
stud: A to źle robiłem te ułamki.

Zaraz spróbuję rozwiązać, jak coś wrócę po poradę. Dzięki .
9 lut 13:48
stud: Wyszło.

Dziękuję. Można tu jakoś wyrazić podziękowanie ?
9 lut 13:59
ICSP: Dobre słowo wystarczy
9 lut 13:59
stud: A potrafiłbyś/łabyś rozwiązać to drugie zadanie co wrzuciłem? Prost i krzywa?
9 lut 14:15
ICSP: jakbym wiedział jak to już bym pewnie napisał
9 lut 14:16