pierwiastek dwukrotny
Kasia: Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x)=x
3+3mx+54 ma pierwiastek dwukrotny ?
jak się robi takie zadania proszę o pomoc
9 lut 13:28
ICSP: liceum/studia ?
9 lut 13:29
Kasia: liceum ale jak cos pochodne znam
9 lut 13:31
ICSP: no to albo pochodnymi: 1. Jeżeli w(a) = 0 oraz w'(a) = 0 to wielomian ma pierwiastek w(x) ma
pierwiastek dwukrotny x = a
albo tak jak w liceum :
Mamy wielomian stopnia nieparzystego i wiemy że ma pierwiastek dwukrotny. Oczywiste jest zatem
ze musi istnieć trzeci pierwiastek tego wielomianu mam wiec :
a − pierwiastek dwukrotny
b − pierwiastek jednokrotny
w(x) = (x−a)2(x−b)
po wymnożeniu i porównaniu współczynników otrzymuje sie układ równań z którego wylicza się a
oraz b. A na koniec podstawia się to do trzeciego równania i wylicza m.
9 lut 13:34
Kasia: nie mogę tego jakoś ogarnąć jak moge to w(x) = (x−a)2(x−b) powiązać z W(x)=x3+3mx+54
9 lut 14:04
ICSP: a które współczynniki w(x) = x3 + 3x + 54 znasz ?
9 lut 14:12
Kasia: mogę tylko W(x)=ax3+bx2+cx+d d=54 a=1 b=0 c=3m
proszę o pomoc w tym zadaniu nie wiem jak się robi tego typu zadania uczę się sama do matury
9 lut 19:56
Kasia: ?
9 lut 20:14
Mila: W(x)=x3+3mx+54
a − pierwiastek dwukrotny
b− pierwiastek jednokrotny
Na rozszerzeniu w LO , wzory Viete'a dla w3(x),
a+a+b=0
a*a*b=−54
a2*b=−54
b=−2a
a2*(−2a)=−54
a3*(−2)=−54
a3=27
a=3
w(3)=33+9m+54=0
9m=−81
m=−9
W(x)=x3−9*3x+54
9 lut 23:05
Kasia: nie wiedziałam że dla trójmianu też są wzory

dzięki
10 lut 07:51
Mila:
10 lut 14:57