parametr
Lucy: jak się robi takie zadania? proszę o pomoc
Dla jakich wartości parametru a równanie: (x−3a+2)(x2−3x−4)=0 ma dwa różne rozwiązania?
9 lut 13:24
ICSP: no to może najpierw policz te rozwiązania
9 lut 13:27
Kasia: tzn. ja policzyłam x2−3x−4=0 z tego i wyszły dwa pierwiastki czyli one są różne o które chodzi
w zadaniu? i teraz trzeba to rozpatrzeć x−3a+2 żeby już nie było pierwiastka ale jak?
9 lut 13:31
ICSP: a wielomian: (x−2)2(x+3) ile ma różnych pierwiastków ?
9 lut 13:32
Kasia: różnych ma 2 ale ma jeden podwójny
9 lut 13:33
ICSP: no to teraz pomyśl i zastosuj ten fakt w swoim zadaniu
9 lut 13:37
ICSP: oczywiście pierwszy nawias jest funkcją liniową która (prawie) zawsze ma pierwiastek
9 lut 13:38
Kasia: no właśnie dlatego funkcja liniowa tylko nie ma pierwiastków kiedy np y=2
ja mam tu x to jak mogę zrobić żeby nie było tego pierwiastka proszę pomóc
9 lut 13:48
Janek191:
x − 3a + 2 = 0
x = 2 + 3a
===========
x2 − 3x − 4 = 0
Δ = (−3)2 − 4*1*(−4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
x = ( 3 − 5)/2 = − 1 ∨ x = ( 3 + 5)/2 = 4
więc
2 + 3a = − 1 ∨ 2 + 3a = 4
3a = − 3 ∨ 3a = 2
a = − 1 ∨ a = 2/3
Odp. a = − 1 lub a = 2/3
======================
9 lut 13:49
Kasia: a=1/3 i a=2 takie są odpowiedzi
9 lut 13:53
ICSP: (x − 3a + 2) = 0 ⇒ x = 3a − 2
−1 = 3a − 2
3a = 1
4 = 3a − 2
3a = 6
a = 2
sposób rozwiązania się nie zmienia.
9 lut 13:55
Janek191: Pomyliłem się !
Powinno być w II wierszu :
x = 3a − 2
zatem
3a − 2 = − 1 lub 3a − 2 = 4
3a = 1 lub 3a = 6
a = 1/3 lub a = 2
======================
Równanie kwadratowe − bez zmian.
9 lut 13:57
Kasia: dzięki
9 lut 14:02