| dg | |
=
| |
| dT1 |
| [4π2(L2 −L1)]'*(T22 −T12)− 4π2*(L2− L1)*(T22− T12)' | ||
= | =
| |
| (T22 −T12)2 |
| 0 − 4π2(L2 −L1)*(0 −2T2) | ||
= | =
| |
| (T22 −T12)2 |
| 8π2*T1*(L2 − L1) | ||
= | ||
| (T22 − T12)2 |
. Widzę Ciebie na forum ostatnio dopiero wieczorami, zresztą i tak nie
ma tutaj za dużo roboty.
| a | ||
Wtrącę uwagę przy okazji tego zadania. Jeśli funkcja jest typu f(x) = | , to jej | |
| g(x) |
| −a*g'(x) | ||
pochodną można szybko wyznaczyć stosując wzór: f'(x) = | ||
| [g(x)]2 |
Całymi dniami przebywam w ogrodzie,( w chłodzie)
Odnośnie tego zadania: oczywiście wiem to.
Właścicielka postu ma problem z obliczeniem tej pochodnej
więc chciałam szczegółowiej jej objaśnić .
Może tak być?........
| 4π2(L1 − L2) | ||
Czy g = | ?, | |
| T22 − T12 |
| 4π2(L1 − L2) | ||
czy też g = | − T12 ? | |
| T22 |