równanie
Lucy: może mi ktoś pomóc jak rozwiązać −2x
3−3x+1=0

?
9 lut 12:31
Lucy: ?
9 lut 12:45
ipm: z tego co widze do x ∊ do zbioru pustego bo nie ma tu pierwiastków tego równania
9 lut 12:49
Lucy: właśnie mi chodziło o potwierdzenie tego
9 lut 12:50
Lucy: dzięki
9 lut 12:50
Ajtek:
| 1 | |
| jest pierwiastkiem tego wielomianu. |
| 2 | |
Podziel go przez (x−0,5)
9 lut 12:50
ipm: | | 1 | |
podłóż sobie |
| pod x i niewychodzi 0 to skąd ci sie to wzięło Ajtek |
| | 2 | |
9 lut 12:53
jikA:
ipm a skąd Ci się wzięło że te równanie nie ma pierwiastków jak ma.
9 lut 12:55
Ajtek:
Faktycznie, nie wiem dlaczego widziałem −3x
2 
.
9 lut 12:55
ICSP: wielomian nieparzystego stopnia musi posiadać pierwiastki
9 lut 12:56
9 lut 12:57
Ajtek:
Cześć
ISCP 
.
9 lut 13:00
Lucy: to jest wyjęte z tego zadania rozwiąż równanie 2|x|3−3x+1=0 i w dwóch przypadkach rozpisałam
x≥0
2x3−3x+1=0 to się dało policzyć ładnie i w odp są z tego pierwiastki dwa a jeden nie należy do
dziedziny i więcej odp nie ma i chce się upewnić że dla x<0 −2x3−3x+1=0 nie ma pierwiastków
bo nie moge jakoś tego rozłożyć a jak ma to i tak do dziedziny nie należą
proszę o pomoc
9 lut 13:00
ICSP: 2x
3 +3x − 1 = 0
rozważamy w x < 0
odbijam symetrycznie względem osi OY i mam :
2x
3 +3x + 1 = 0
dla x > 0
teraz mam :
2x
3 + 1 ≥ 3x
2
2x
3 − 3x
2 + 1 ≥ 0
ale przecież zachodzi oczywista zależność dla x > 0 : −3x
2 < 3x
zatem prawdziwe jest przejście :
0 ≤ 2x
3 − 3x
2 + 1 < 2x
3 + 3x + 1
czyli
2x
3 + 3x + 1 > 0 co kończy zadanie bo własnie wykazałem że równanie −2x
3 − 3x + 1 nie ma
pierwiastków ujemnych
9 lut 13:15
Lucy: ok
9 lut 13:22