chemia organiczna weglowodory aromatyczne
chemiczny skrzat: cześć wszystkim. Moze jest wsród forumowiczów osoba, która lubi chemie

wiem ze nie powinnam
pisac tutaj tych zadan , bo to nie matematyka, ale może mi pomozecie, PROSZE

mAM tAKie zadanie :
wykaż podobieństwo benzenu do alkanów pisząc odpowiednie równanie,
oraz oblicz ile dm
3 chloru potrzeba do otrzymania 10,8 cholrobenzenu jezeli reakcja przebiega
z wydajnościa 85 %. Zapisz równanie tej reakcji i wykonaj obliczenia. Mam jesze pare innych
zadan, i jesli znajdzie sie ktoś kto mógłby mi w nich pomóc , BYŁABYM NA PRAWDĘ SZCZĘŚLIWA

! I WDZIĘCZNA, gdyż przygotowuję się na sprawdzian i to jest dla mnie czarna magia.
9 lut 12:30
chemiczny skrzat: 10,8 g chlorobenzenu
9 lut 12:31
chemiczny skrzat: i co pomozev kto ?
9 lut 13:01
huehuehue: alkany oraz benzen nie ulegaja bromowaniu przy "zwyklych" warunkach z tego co
pamietam z liceum
9 lut 13:17
Mateusz:
Równanie masz w tresci zadania czyli reakcja chlorowania benzenu z uzyciem katalizatora ( nie
UV)
Piszesz uzgodnione rownanie reakcji liczysz ile potrzeba tego chloru do otrzymania 10,8g
chlorobenzenu−licząc w ten sposob zakładasz ze reakcja przebiega ze 100% wydajnoscią jak juz
policzysz ile chloru potrzeba, liczysz ile potrzeba zakładając ze reakcja przebiega z 85%
wydajnością
9 lut 14:01
chemiczny skrzat: dzieki, a czy benzen reaguje z alkenami ? i jesli tak to co będzie kiedy połącze benzen + eten
za sprawą swiatła?
9 lut 14:30
Mateusz: Nie, a przynajmniej nie pamiętam

reaguje za to np z chlorkami organicznymi w obecnosci
kwasu Lewisa np AlCl
3 reakcja ta to reakcja Friedla−Craftsa i o ile dobrze wiem nie omawia
się jej w liceum
9 lut 14:59
chemiczny skrzat: aha, a mam jeszcze pytanie. mam taki zwiazek C6h5CH2CH3 i chce otrzymac C6H5−CHBR−CH3 TO CO
MUSZE UŻYĆ I W OGLE JAK TO NAPISAĆC CZY JAK NARYSUJE CZASTECZKE BENZENU W KSZTAŁCE
szesciokąta foremnego i dam odgałezienie to będę miała CH2−CH2BR CZY CHBR−CH3
9 lut 15:40
Mateusz: To zalezy czy reakcja przebiega z udziałem katalizatora czy promieniowania UV w pierwszym
przypadku otrzymujesz mieszaninę orto i para bromo−fenyloetanu w drugim bromofenyloetan czyli
wersja pierwsza to co napisałas i przypomniało mi sie teraz z tym etylobenzenem otrzymujemy go
w reakcji alkilacji benzenu z etenem(to co pytałas post wyzej czy benzen reaguje z etenem
9 lut 18:19
9 lut 18:22
Mateusz: Co ci to przeszkadza? Idąc tym tropem niech sie przenoszą z fizyką,mechaniką,informatyką etc.
gdzie indziej, rozwiązujesz tu zadania z fizyki dlaczego tym użytkownikom nie zwrócisz uwagi
zeby się przenieśli gdzie indziej? Jesli administrator strony nie ma nic przeciwko to o co
biega? Nie ma obowiązku czytania postów jeśli tematyka nie odpowiada.
9 lut 18:29