pomocy
mat: Proszę o pomoc obliczyć liczbę zespoloną z3=(i−√3)2
9 lut 12:23
Nienor: z
3=w
2
w=i−
√3
|w|=
√1+3=2
w=2e
(56π+2kπ)i
w
2=4e
(53π+4kπ)i
(w
2)
13=
3√4e
(59π+43kπ)i
Wyść mają trzy liczy, za k podstawiasz kolejne liczby całkowite, tak aby wyniki mieściły się
między: (0,2π)
9 lut 12:30
Trivial:
w = √3 − i = |w|eiφw = √3+1ei*arctan(−1/√3) = 2e−iπ/6
z3 = (−w)2 = w2 = (2e−i*π/6)2 = 4e−iπ/3 + 2kπi
zk = 3√4e−iπ/9 + 2kπi/3
9 lut 12:36
Trivial: Eh, nie widziałem że już pomogłeś.
9 lut 12:39
mat: dzięki
9 lut 12:45
mat: tu jest coś zle cos z sin na odwrót
9 lut 14:14